Przepyszne pieczone kotleciki w sosie to idealna opcja obiadowa dla całej rodziny. Nie potrzebna jest do nich żadna przystawka.

Na sos:
Na rolady mielone:
Dodatkowo:
Gotowanie naszego dania zaczynamy od przygotowania ryżu.

Na patelni z dodatkiem oleju lekko podsmażamy ryż, następnie zalewamy 200 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż cała woda wyparuje nam z patelni.

Kapustę i cebulę drobno kroimy.

Kapustę zalewamy wrzątkiem a cebulę dodajemy do mięsa mielonego.

Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa.

Następnie dodajemy 1 jajko, łyżeczkę soli i ugotowany wcześniej ryż. Formujemy rolady i obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki układamy na blasze wysmarowanej olejem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Marchew ścieramy na tarce, cebulę drobno siekamy.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy startą marchewkę i gotujemy 5 minut.

Po tym czasie dolewamy 500 ml wody, 200 g kwaśnej śmietany i dajemy 2 ząbki czosnku. Doprowadzamy do wrzenia i krótko gotujemy a następnie dusimy pod przykryciem.

Rolady mielone polewamy przygotowanym sosem i pieczemy przez kolejne 20 minut.

Last Updated on 2 czerwca 2022 by admin