Przygotujemy miskę, do której wsypujemy szklankę cukru. 4 jajka ubić na piankę z cukrem. Dodaj olej i wodę.
Wymieszać ręcznie trzepaczką. Przesiać mąkę do mieszaniny. Dodajemy również skrobię, proszek do pieczenia, wanilię i kakao. Dobrze wymieszaj, aby stworzyć jednolitą masę. Wlej ciasto do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni złocistobrązowego – przetestuj wykałaczką. Przygotujemy teraz kolejną mieszankę. Do naczynia wsyp kawę, cukier i zalej gorącą wodą.
Dodajemy również mleko i mieszamy. Upieczone ciasto skropić w formie mlekiem kawowym. Niech ciasto „napije się” . Gdy ciasto ostygnie, odwracamy je i dekorujemy według własnego gustu. Na przykład lukrem czekoladowym i orzechami – wyglądają pięknie.
Last Updated on 21 stycznia 2022 by admin