Kapusta po francusku z piekarnika – o wiele lepsze niż gołąbki. Każdy prosi o ten przepis

Proste dania mogą być zaskakująco smaczne. Kapusta po francusku pieczona w piekarniku jest doskonałym tego dowodem. Danie może nie należy do lekkostrawnych, ale z pewnością sprawdzi się podczas szybko zbliżających się chłodniejszych, jesiennych dni.

Poniższy przepis nie powinien stanowić problemu dla nikogo z Was. Pozornie długi czas wykonania w rzeczywistości wynika jedynie z dodatkowych minut, które danie spędza w piekarniku, nie absorbując gospodyni.

Potrzebne składniki:

  • kapusta biała – 1 kg
  • mięso mielone – 0,8 kg
  • ziemniaki lub ryż – 0,5 kg
  • cebula – 3 szt.
  • jajka – 5 szt
  • mleko 0,120 ml
  • kwaśna śmietana – 0,2 l
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Kapustę oczyść z górnych liści i włóż do gotującej się wody. Pooddzielaj sparzone liście jak przy robieniu gołąbków i gotuj kolejne 2 minuty.

Usuń twarde łodygi przy pomocy noża. W między czasie obierz cebulę i pokrój w piórka. Podsmaż na małym ogniu, aż stanie się przezroczysta.

Do cebuli dodaj mięso mielone i kontynuuj smażenie na wolnym ogniu. Zetrzyj obrane ziemniaki lub dodaj gotowany ryż do farszu.

Połącz jajko i mleko w osobnej misce z pomocą rózgi, trzepaczki lub blendera. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż liście kapusty, wyłóż połowę nadzienia i polej masą mleczno-jajeczną.

Powtórz czynność z punktu szóstego tworząc drugą warstwę.  Piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Podawaj posmarowane kwaśną śmietaną.

Kapusta po francusku to idealny zamiennik tradycyjnych gołąbków. Dodatek mięsa mielonego i ziemniaków sprawia, że danie jest syte i odpowiada każdemu, kto lubi mięso. Jednogarnkowa forma ułatwia podanie przy rodzinnym stole lub spotkaniu ze znajomymi. Jesteśmy pewni, że pieczona kapusta przypadnie Wam do gustu.

error: Treść zabezpieczona !!