Przepis na pyszny chleb od mojej mamy. Banalnie prosty przepis na puszysty chrupiący chlebek.

Przepis na ten chleb znalazłam w starej książce kucharskiej mojej mamy. Odkąd tylko go pierwszy raz spróbowałam zakochałam się w jego smaku. Chleb jest niezwykle miękki i delikatny. Przygotowuje się go niezwykle prosto, z łatwo dostępnych składników. Teraz mogę już zawsze cieszyć się smakiem pysznego, domowego i zdrowego chleba!

Składniki

  • 0,5 litra przegotowanej wody, w temperaturze około 35-40 stopni
  • 50 gr drożdży
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • mąka – około 6-7 szklanek

Przygotowanie:

Wyrób ciasto ze wszystkich składników ( ilość mąki dostosuj indywidualnie, tak aby masa nie kleiła się do rąk) i włóż do wysmarowanej olejem formy (forma powinna być o połowę wyższa niż włożone ciasto). Moja mama używała zwykłego aluminiowego rondla.

Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na 20 minut, a następnie włóż do lodówki na kolejną godzinę. Po upływie czasu piecz chleb w temperaturze około 180 stopni przez około 1 godzinę.

Gdy wyjmiesz wypiek z piekarnika odstaw go na 5 minut, a następnie wyjmij z blachy i przykryj ręcznikiem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!