Marynowane jajka – zaskakujący smak.

Marynowane jajka to oryginalne niemieckie danie. Ta metoda gotowania powstała około 300 lat temu. Jest to jedyny sposób na przechowywanie jaj przez długi czas. Ta metoda przetrwała do dnia dzisiejszego i z czasem powstało wiele różnych przepisów na niezwykłe marynaty, o których dziś porozmawiamy.

Marynowane jajka

Marynowane jaja kurze są doskonałą przystawką w każdym bufecie. Ponadto takie jajka są często serwowane w pubach i barach, gdzie są używane jako przekąski do różnych koktajli.

Wiele osób lubi marynowane jajka przepiórcze, twierdząc, że są znacznie smaczniejsze. Jest to jednak kwestia gustu. Te marynaty, o których dziś porozmawiamy, nadają się do wszystkich jaj.

SKŁADNIKI

  • 12 jaj kurzych
  • 250 ml białego octu
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki wybranych przypraw
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE

Ugotuj jajka na twardo, pozwól im ostygnąć, a następnie obierz. Włóż je do litrowego słoika.

W małym rondlu wymieszaj ocet, wodę, cukier, sól i przyprawy. Na tę okazję najlepiej nadaje się mieszanka goździków, pieprzu, liści laurowych i papryki chili. Teraz musisz doprowadzić marynatę do wrzenia, a następnie gotować ją przez kolejne 10 minut.

Marynatę należy natychmiast wlać do słoika i szczelnie zamknąć pokrywką. Zarówno pokrywka, jak i słoik muszą być starannie wysterylizowane.

Po schłodzeniu słoik należy schłodzić. Aby jajka były dobrze nasączone przyprawami, należy je przechowywać w marynacie przez około tydzień.

Przepiórcze marynowane jajka

SKŁADNIKI

  • 15 jaj przepiórczych
  • 10 gałązek pietruszki
  • 1 chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 125 ml soku pomidorowego
  • 100 g szprotów
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 10 g soli
  • 40 ml octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka przepiórcze ugotuj i obierz.
  2. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj drobno posiekaną paprykę chili i zmiażdżony czosnek. Wymieszaj i dodaj posiekane szproty, wlej sok pomidorowy i olej. Dodaj ocet i sól.
  3. Włóż jajka do litrowego słoika, zalej marynatą i zamknij pokrywką.

Marynowane jajka to raczej niezwykła przekąska, która może zaskoczyć gości. Ale po ich spróbowaniu będą zachwyceni! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!