Oto 3 najlepsze przepisy na smaczne zupy, które robiła moja babcia. Zdrowe i pyszne – każdemu zasmakują, bez sztucznych dodatków

Jesienią warto postawić na proste i rozgrzewające zupy. Te przepisy, zainspirowane kuchnią naszych babć, przeniosą Cię do smaków dzieciństwa. Wystarczy kilka popularnych składników i możesz cieszyć się pysznym obiadem.

Zupa z kaszą manną i czosnkiem

Ta zupa sprawdzi się zwłaszcza podczas zbliżającej się jesieni oraz zimy. Dzięki dodatkowi czosnku stanowi świetne wsparcie odporności.

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka pokrojonej w kosteczkę marchwi
  • pół szklanki pokrojonej w kosteczkę pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • do smaku: sól, pieprz, mielona czerwona papryka, kminek, rozmaryn
  • opcjonalnie: boczek, kiełbasa

Przygotowanie:

Kaszę manną kilkukrotnie przepłucz wodą. Umieść ją w garnku i zalej wodą lub bulionem. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie podsmaż na patelni posiekaną cebulkę aż zmięknie i lekko się zarumieni. Dodaj warzywa i duś przez 5 minut. Jeśli wybierasz wersję z dodatkiem mięsa, dodaj do warzyw boczek lub kiełbasę.

Dopraw czerwoną papryką i przełóż do gotującej się kaszy. Dopraw zupę solą, pieprzem, szczyptą kminku i rozmarynu. 10 minut przed końcem gotowania dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Tak przygotowaną zupę możesz podawać ozdobioną ziołami.

Zupa jarzynowa z klopsikami

Jedna z najprostszych zup, przygotowana z łatwo dostępnych składników, która świetnie rozgrzewa w zimne popołudnia.

Potrzebne składniki:

  • 700 g dowolnego mięsa mielonego
  • 250 g cebuli
  • 150 g marchewki
  • 350 g ziemniaków
  • 50 makaronu
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki oleju
  • do smaku: sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, koper

Przygotowanie:

Cebulę drobno pokrój. Połowę wymieszaj z mięsem mielonym, dopraw solą i pieprzem. Mokrymi dłońmi formuj małe pulpeciki. Pozostałą cebulę podsmaż. Ziemniaki pokrój w kostkę, zalej wodą i gotuj 10 minut na małym ogniu.

Dodaj pokrojoną marchewkę i gotuj kolejne 5 minut. Przełóż do garnka klopsiki, dopraw przyprawami i gotuj kolejne 10 minut. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj makaron. Zupę podawaj z posiekanym koperkiem.

Zupa ziemniaczana

Każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na zupę ziemniaczaną. Ta wyróżnia się wyrazistym smakiem.

Potrzebne składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1,5 litra wody
  • 5 ząbków czosnku
  • do smaku: sól i pieprz
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki kminku

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę i zalej osoloną wodą. Dodaj majeranek, słodką mieloną paprykę i kminek. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość zblenduj na krem. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać zupę startym serem.