Przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane, które znikają w kilka chwil – Przypomnij sobie smak dzieciństwa i przedszkola.

Dzisiaj zaprezentujemy Ci przepis na danie, które przeniesie Cię z powrotem w czasy Twojego dzieciństwa, kiedy wszystko było proste, a Ty nie miałeś żadnych trosk.

Gwarantujemy, że to łatwe danie na pewno Ci posmakuje. Szybko przeczytaj przepis i od razu zacznij przygotowywać te przepyszne placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 500 g chudej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 0,5 szklanki mąki
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Zmiel mięso wieprzowe i dopraw solą i pieprzem. Pokrój drobno cebulę i usmaż razem z mięsem mielonym na oleju roślinnym na średnim ogniu. Ziemniaki oczyść, ugotuj i wymieszaj z olejem, pieprzem oraz solą. Zmiel całość na puree, tak aby nie zostały żadne grudki. Do masy dodaj przesianą mąkę i całość dobrze wymieszaj.

Z tak przygotowanego ciasta oraz mięsa uformuj placki i smaż kolejno na oleju roślinnym.  Jeżeli chcesz, to przed smażeniem możesz placki maczać w bułce tartej. Możesz też eksperymentować z nadzieniem i dodawać do niego różne zioła albo grzyby. Nie jest to obowiązkowe.

Nawet jeśli zdecydujesz się przygotować placki według podstawowego przepisu, to z pewnością będziesz zachwycony smakiem. Życzymy smacznego!