Ziemniaczane bułeczki – przepis od znajomej właścicielki piekarnii. Koniecznie musisz ich spróbować

W naszym mieście znajduje się mała piekarnia, która sprzedaje najsmaczniejsze ziemniaczane bułeczki. Są delikatne i rozpływają się w ustach oraz zachwycają swoim wspaniałym aromatem.

Właścicielką tej piekarni jest sympatyczna Pani, która z chęcią podzieliła się z nami przepisem na te przepyszne przekąski. Ciasto na bułki ziemniaczane to domowe ciasto drożdżowe.

Dzięki temu nasze wypieki będą niezwykle miękkie nawet następnego dnia. Ciasto drożdżowe idealnie sprawdza się również z niemal każdym nadzieniem zarówno słodkim, jak i słonym i pikantnym.

Składniki na ciasto:

  • 500 gramów mąki,
  • 100 ml tłustej śmietany,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 20 gramów cukru,
  • 3 żółtka jaj,
  • 14 gramów suchych drożdży,
  • 40 gramów masła

Składniki na nadzienie:

  • 1 duża cebula,
  • 8 dużych ziemniaków,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Podgrzane mleko i śmietanę wymieszać. Dodać cukier, drożdże i odstawić na ok. 15 minut. Żółtka utrzeć z rozpuszczonym masłem. Dodać do mieszanki z drożdżami.

Mąkę wymieszać z solą. Wlewać do ciasta w małych porcjach, jednocześnie zagniatając ciasto. Ciasto przenieść do dużej miski i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40-60 minut. W tym czasie ciasto powinno urosnąć trzykrotnie.

Przygotować nadzienie. Ziemniaki umyć i obrać. Ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju na złoty kolor.

Ziemniaki ugnieść na puree. Dodać cebulę, śmietanę, sól, pieprz i masło. Dobrze wymieszać i ostudzić.

Ciasto wyjąć z miski, posypać mąką i rozgnieść na stolnicy lub blacie roboczym oprószonym mąką. Uformować niewielkie kulki. Przykryć ręcznikiem lub bawełnianą ściereczką. Z kulek formować kolejno podłużne bułeczki o grubości ok. 0,5 cm.

Na środku każdej z nim układać nadzienie i delikatnie ściskać krawędzie. Bułeczki układać na formie do pieczenia wyłożonej pergaminem. Blachę przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka minut.

Żółtko wymieszać z 1 łyżką śmietany. Posmarować bułki przed włożeniem do pieca. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!