Ziemniaczane bułeczki – przepis od znajomej właścicielki piekarnii. Koniecznie musisz ich spróbować
W naszym mieście znajduje się mała piekarnia, która sprzedaje najsmaczniejsze ziemniaczane bułeczki. Są delikatne i rozpływają się w ustach oraz zachwycają swoim wspaniałym aromatem.
Właścicielką tej piekarni jest sympatyczna Pani, która z chęcią podzieliła się z nami przepisem na te przepyszne przekąski. Ciasto na bułki ziemniaczane to domowe ciasto drożdżowe.
Dzięki temu nasze wypieki będą niezwykle miękkie nawet następnego dnia. Ciasto drożdżowe idealnie sprawdza się również z niemal każdym nadzieniem zarówno słodkim, jak i słonym i pikantnym.
Składniki na ciasto:
- 500 gramów mąki,
- 100 ml tłustej śmietany,
- 200 ml mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 20 gramów cukru,
- 3 żółtka jaj,
- 14 gramów suchych drożdży,
- 40 gramów masła
Składniki na nadzienie:
- 1 duża cebula,
- 8 dużych ziemniaków,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Podgrzane mleko i śmietanę wymieszać. Dodać cukier, drożdże i odstawić na ok. 15 minut. Żółtka utrzeć z rozpuszczonym masłem. Dodać do mieszanki z drożdżami.
Mąkę wymieszać z solą. Wlewać do ciasta w małych porcjach, jednocześnie zagniatając ciasto. Ciasto przenieść do dużej miski i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40-60 minut. W tym czasie ciasto powinno urosnąć trzykrotnie.
Przygotować nadzienie. Ziemniaki umyć i obrać. Ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju na złoty kolor.
Ziemniaki ugnieść na puree. Dodać cebulę, śmietanę, sól, pieprz i masło. Dobrze wymieszać i ostudzić.
Ciasto wyjąć z miski, posypać mąką i rozgnieść na stolnicy lub blacie roboczym oprószonym mąką. Uformować niewielkie kulki. Przykryć ręcznikiem lub bawełnianą ściereczką. Z kulek formować kolejno podłużne bułeczki o grubości ok. 0,5 cm.