Zdrowotna moc ziół. Wnikają w stawy i przywracają chrząstkę. Lepsza niż chemiczne środki
Czy wiesz, że możesz pozbyć się chorób raz na zawsze? Moc ziół jest znana od wieków. Dziś coraz więcej ludzi wraca do naturalnych metod leczenia.
Pewna starsza kobieta, Elena Fedorovna Zaiteseva, postanowiła 8 lat temu zająć się medycyną. Dziś udziela porad lekarzom. Skąd takie zainteresowanie?
Elena Zaitesevsa zajmuje się ziołolecznictwem i podała trzy składniki zapewniające zdrowie.
Korzeń trawy pszenicznej
Korzeń tej niezwykłej rośliny można spotkać niemalże na każdym kroku. Jej kłącza odtruwają organizm z toksyn i wprowadzają w stan homeostazy, czyli biologicznej równowagi. Stosuje się go przede wszystkim w problemach urologicznych, kamicy nerkowej, cukrzycy, wszelkiego rodzaju łagodzeniu stanów zapalnych, opuchlizny, problemów z oddychaniem, schorzenia gastrologiczne.
Ponad to jest też znakomitym remedium na bóle związane z reumatyzmem, dną moczanową
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski równie pospolity jak trawa pszeniczna, i równie skuteczny. Mały, niepozorny, żółty kwiatek, którego korzeń leczy niedobór żelaza, podwyższa poziom stężenia hemoglobiny, przeciwdziała schorzeniom narządów ruchu, zwyrodnieniom stawów, zapaleniu węzłów chłonnych.
Łopian
Ta roślina jest znana przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwłupieżowych. Jednak jak się okazuje ma o wiele szersze zastosowanie. Jest on bowiem niezwykle przydatny w problemach cukrzycowych, stanach chorobowych zatok, oskrzeli i pęcherzyka żółciowego, kamicy nerkowej.
Korzeń łopianowy, od dawna znany w Chinach i Japonii, gdzie uprawia się go jako warzywo. Służy również do kojenia poparzeń, usuwania odleżyn, trądziku, łuszczycy, rumienia, ropnych ran. Najbardziej zaskakujący jest jego wpływ na wątrobę, która może powrócić wciągu 2-3 miesięcy do normalnego stanu nawet przy zapaleniu typu C. Według Eleny Fedorovnej, która swoją wiedzę opiera na wieloletnim doświadczeniu, łopian leczy także wszystkie choroby onkologiczne.
Połączenie tych trzech najkorzystniejsze jest wiosną, gdy soki w roślinach zawierają najwięcej wartościowych składników. Niepozorne rośliny dają w efekcie mieszankę, którą należy spożywać 10-15 minut przed posiłkiem.
Prawidłowe sporządzenie odwaru wymaga jednej łyski ususzonych korzeni. Następnie trzeba je zalać 2 łyżkami wrzątku i gotować przez 10 minut. Później odstawić na 2 godziny i pić po przecedzeniu, po pół łyżki 3 razy dziennie.