Szarlotka to ciasto, które smakuje niesamowicie o każdej porze roku. Na ciepło, z lodami, do kawy i herbaty. Przepis.

Pyszna szarlotka z twarogiem. Szarlotka to jedno z najbardziej ulubionych ciast, które bardzo często gości na niejednym polskim stole. Szarlotka jest idealna na deser.

Doskonale sprawdzi się zarówno zimą, wiosną, jesienią, jak i latem. O to wyjątkowo prosty przepis na doskonałą szarlotkę, której smak Cię dosłownie zachwyci, a każdy z twoich gości będzie prosił cię o przepis. Co więcej choć szarlotka jest dość znana jest to nietypowy przepis gdyż jest to pyszna szarlotka z twarogiem.

Do wykonania szarlotki z twarogiem potrzebne będą następujące składniki:

Składniki potrzebne do wykonania ciasta:

  • 2 całe jajka,
  • 1/4 małej łyżeczki soli,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 500 g mąki,
  • 250 g masła bądź margaryny,
  • 200 g cukru pudru.

Składniki potrzebne do wykonania nadzienia:

  • jedna łyżka stołowa mielonego cynamonu,
  • szczypta wanilii,
  • 1/4 małej łyżeczki soli,
  • 1 średniej wielkości jajko,
  • jedna bądź dwie małe łyżeczki skrobi lub mąki,
  • 4 większa albo 6 mniejszych jabłek,
  • 80 g cukru pudru,
  • 500 g twarogu,
  • 500 g kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy przy pomocy miksera ubić masło w misce, a następnie dodać do niego proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Następnie należy dodać stopniowo mąkę i dalej wszystko mieszać aż do momentu powstania gładkiej oraz jednolitej masy.

W kolejnym kroku należy owinąć powstałą mieszankę folię spożywczą i włożyć taki pakunek do lodówki. Ciasto owinięte w folię spożywczą powinno pozostać w lodówce przez około 40 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki należy rozwinąć je, a następnie przekroić na dwie równe części.

Następnie należy posypać stolnicę mąką i rozwałkować na niej 1 część ciasta. Gdy to zrobimy można zacząć przygotowanie nadzienia. W pierwszej kolejności W celu przygotowania nadzienia należy za pomocą tarki na grubych oczkach zetrzeć jabłka potem posypać je cynamonem oraz wanilia i delikatnie wymieszać.

Natomiast twaróg należy dokładnie połączyć z cukrem, śmietaną oraz jajkiem. W między czasie ciasto, które wcześniej zostało rozwałkowane należy rozłożyć na blaszce, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia bądź obsypana mąką.

Gdy rozwałkowaną część ciasta przełożymy na blachę można delikatnie posypać ja mąką bądź skrobią. Następnie należy poukładać na niej we wzór szachownicy nadzienie. Powinno to wyglądać, w taki sposób: kwadrat startych jabłek, kwadrat masy serowej, i tak całą blachę należy wyłożyć nadzieniem.

Następnie drugą połowę ciasta należy podobnie, jak w przypadku pierwszej: rozwałkować i ostrożnie ułożyć na warstwie szachowego nadzienia.

Gdy druga część ciasta przykryje dokładnie należy roztrzepać jajko i wysmarować nim górną część ciasta. Dzięki temu podczas pieczenia nasz wypiek zyska piękny złocisty kolor.

Całość należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, po upływie czasu ciasto jest gotowe do jedzenia.