Przepis krok po kroku: Niesamowite ciasto, dla którego goście gromadzą się w moim domu jak ćmy do światła.

To ciasto jest wspaniałe dla każdego: nadzienie jest zarówno delikatne, jak i kwaskowate, a przygotowanie jest naprawdę proste. Postanowiłam więc przybliżyć Wam jak powstaje ciasto biszkoptowe z kwaśną śmietaną i wiśniami.

BISZKOPT Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ

Biszkopt, delikatna śmietana i wiśnia – wszystko to w jednym przepysznym, domowym cieście, które wygląda niesamowicie. Nie jest trudne do przygotowania, ale czas troszeczkę się wydłuża ze względu na różnorodność warstw. Tak naprawdę wszystkie składniki są łatwo dostępne, a spędzony czas zaprocentuje niesamowitą przyjemnością z tego, co jesz.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 9 jajek
  • 3 łyżki mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 8 łyżek mielonych migdałów
  • 100 g margaryny
  • 350 g mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 350 g wiśni

SKŁADNIKI NA KREM

  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 200 ml śmietany
  • 150 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej

SKŁADNIKI DO DEKORACJI

  • 1 kiwi
  • 350 g wiśni
  • 30 g czekolady

PRZYGOTOWANIE

Ciasto składa się z dwóch rodzajów. Najpierw zrobimy ciastka. Ubij 8 jajek z 8 łyżkami cukru  w bujną pianę. Im dłużej jajka są ubijane, tym grubszy będzie biszkopt. Dodawaj cukier w kilku partiach.

Wymieszaj 3 łyżki mąki z 8 łyżkami mielonych migdałów. Możesz zastąpić migdały orzechami włoskimi (zmiażdżonymi). Dodaj proszek do pieczenia i 3 łyżki bułki tartej. Stopniowo mieszaj ubite jajka z suchymi składnikami silikonową szpatułką.

Ciasto wylewamy do posmarowanej olejem formy do pieczenia o średnicy 26 cm. Piecz herbatniki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30–35 minut. W międzyczasie przejdź do ciasta kruchego. Wymieszaj 1 jajko z 2 łyżkami cukru. Dodaj 100 g margaryny i 100 g kwaśnej śmietany, 350 g mąki. Ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto podzielić na kilka kawałków i rozwałkować na paski o szerokości 5 cm, na każdym położyć wiśnie. Możesz wziąć mrożone lub puszkowane, najważniejsze aby wiśnie były suche, bez soku.

Paski z wiśniami zwiń w ruloniki. Ułóż rurki w spiralę, aby uzyskać okrąg o średnicy 26 cm, ponieważ jest to przyszła warstwa ciasta. Piecz kruche paluszki na blasze do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Jajko ubić z cukrem, dodać skrobię i mleko. Gotować na małym ogniu aż powstanie krem. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać schłodzoną śmietankę i ubić na gładką masę.

Zrób wypełnienie ciasta. Wymieszaj 200 ml soku wiśniowego z 1 łyżką skrobii. Schłodzony biszkopt podziel na dwie części. Krążki posmarować śmietaną, na jeden biszkopt nałożyć warstwę upieczonych rurek z wiśniami, a na wierzchu krem ​​i biszkopt.

Następnie obficie posmaruj górę i boki ciasta kremem. Udekoruj ciasto plasterkami kiwi i resztkami wiśni. Na wierzch polać nadzieniem z soku wiśniowego. I posyp boki ciasta kawałkami czekolady.

Włóż ciasto do lodówki na 6-8 godzin. Gotowe. Twoją pracę doceni każdy, kto spróbuje tego luksusowego ciasta.

Wspaniale wygląda! To najpiękniejsze domowe ciasto, jakie kiedykolwiek widziałam. Na pewno przygotuję deser na urodziny według tego przepisu. Czy kiedykolwiek próbowałeś ugotować to arcydzieło? Podziel się swoim ulubionym przepisem na ciasto w komentarzach. Miłego dnia i nowych odkryć kulinarnych.

Copy