Pestki wiśni – poznaj nietypowy sposób na ich wykorzystanie.

Sposoby na wykorzystanie pestek z wiśni, o których nie miałaś pojęcia

Większość osób doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak zdrowe są owoce wiśni, z uwagi na zawartość witamin A, E i C, H, P oraz większość witamin z grupy B. A co z pestkami wiśni? Czy nadają się wyłącznie do wyrzucenia czy też można je spożytkować w inny sposób?

Domowe mikstury przygotowane na bazie wiśni charakteryzują się właściwościami moczopędnymi, przeciwzapalnymi i regenerującymi. W pestkach tych owoców znajduje się potas, fluor i tłuszcze, a oprócz tego również pantoten, miedź, fosfolipidy, kwasy pantotenowe i tokoferole.

Z pestek wiśni można przygotować między innymi olej, który korzystnie wpłynie na przemianę materii. Z tego względu warto poświęcić trochę czasu i przygotować ze świeżych pestek napoje owocowe, kompoty, likiery i sosy.

Z uwagi na bogaty skład pestki wiśni są bardzo użytecznym produktem przydatnym w leczeniu wielu dolegliwości, do których zaliczane są m.in.:

  • choroby nerek;
  • choroby stawów;
  • cukrzyca;
  • beri-beri;
  • choroby serca;
  • zakażenia kwasem moczowym;
  • dna;
  • zapalenie stawów;
  • dysfunkcja jelit.

Żeby przygotować zdrowy napar z pestek wiśni wystarczy jedynie zagotować 200 ml wody i umieścić w niej 5 g wiśni. Naczynie należy odstawić na bok na około 15 minut. Tak przygotowany napój można pić 3 razy dziennie po 10 ml jednorazowo.

Co można przygotować z pestek wiśni?

Należy pamiętać o tym, że pestki wiśni zawierają amigdalinę i kwas pruski, które są niebezpieczne, a nawet mogą być śmiertelne. Z tego względu nie należy rozgniatać pestek wiśni, żeby substancje te nie dostały się do przygotowywanych przez nas produktów.

Kompot

Umyj 150 g wiśni i usuń z nich pestki. Następnie włóż pestki do woreczka z gazą i zalej 0,7 litra wrzącej wody. Mieszaninę gotuj przez ok. 30 minut, a następnie wyjmij pestki z mieszaniny. Wymieszaj wiśnie i cukier wg własnego smaku oraz dodaj 4 gałązki mięty. Mieszankę zagotuj i dodaj szczyptę kardamonu. Całość gotuj przez 60 minut.

Sos

Umyj 100 g czereśni. Zalej pestki wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie dorzuć do garnka jedną paprykę i pozostaw w wodzie na 30 minut. Po tym czasie wyjmij paprykę i pestki i doprowadź mieszaninę do wrzenia na małym ogniu. Następnie dodaj skrobię oraz łyżkę cukru. Po zgęstnieniu doda jeszcze szczyptę cynamonu, wiśnie i szklankę brandy. Gotuj kolejne 30 minut. Po tym czasie możesz polać sosem mięso.

Alkohol

Do 3 kg czereśni i wiśni z pestkami dodaj 0,5 litra wódki i odstaw na 2 tygodnie. Wymieszaj. Połącz 100 ml wody ze 150 gr cukru. Dodaj do tego alkohol i odstaw na 24 godziny.

Copy