Rewelacyjne budyniowe ciasteczka – mają cudowny zapach i prezentują się jak wypieki z cukierni. Przepis.

Jeśli lubisz waniliowe słodkości – koniecznie musisz wypróbować ten przepis na ciastka z budyniem. Są idealnie kruche, rozpływają się w ustach, a ich wykonanie jest błyskawiczne!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki rumu bądź amaretto
  • Opcjonalnie: dżem, nutella

Przygotowanie

Mąkę wymieszaj z budyniem i przesiej do miski. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i rum bądź amaretto. Połącz składniki do uzyskania jednolitej konsystencji – ciasto nie powinno lepić się do rąk. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż na minimum 30 minut do lodówki.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na blacie obsypanym mąką na grubość 30-40 mm. \wytnij ciasteczka przy pomocy foremek. Ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 8-10 minut.

Po wystudzeniu na jedno ciastko nałóż trochę dżemu lub nutelli, a następnie przykryj drugim. Pozostaw na blacie przez noc. Na drugi dzień ciastka są gotowe do zjedzenia!

Jeśli nie masz czasu na przekładanie ich dodatkami – będą równie smaczne od razu po upieczeniu.