Wyjątkowy przepis na doskonałe udka z kurczaka w pysznej marynacie, które zasmakują wszystkim domownikom.

Udka z kurczaka nie zawsze wychodzą soczyste i pełne smaku, dlatego poznaj przepis, dzięki któremu zaskoczysz rodzinę idealnie przygotowanym daniem. Zobacz jak łatwo i szybko możesz przyrządzić coś tak pysznego!

Składniki na udka:

  • ok. 15 sztuk udek z kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 80ml sosu sojowego
  • Dwie łyżki stołowe oleju
  • Dwie łyżeczki słodkiej papryki
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka czarnego pieprzu

Dodatkowo:

  • 500-600g obranych ziemniaków
  • 350g białych pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajko
  • 100ml śmietany
  • 100ml wody
  • Olej do smażenia
  • 50g żółtego sera
  • Pieprz i sól.

Wykonanie:

Udka z kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Następnie przełóż je do większej miski.  Przypraw udka czerwoną papryką, dodaj czarny pieprz i delikatnie posól.  Do osobnej miseczki wlej sos sojowy, miód, olej, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.

Większą ilość marynaty przelej do miski z udkami, dokładnie wetrzyj marynatę w kurczaka i odstaw na conajmniej pół godziny. W tym czasie przygotuj dodatki. Ziemniaki pokrój w dość grubą kostkę i przełóż je do żaroodpornego naczynia.

Piekarnik nagrzej do 190 stopni i włóż do niego naczynie z ziemniakami na około pół godziny. Przygotuj blachę do pieczenia rozkładając na niej papier i ułóż na nim udka z kurczaka. Piecz w 190 stopniach, przez 40-45 minut. W tym czasie wróć do przygotowania dodatków zaczynając od pokrojenia cebuli w piórka.

Rozgrzej olej na patelni i delikatnie podsmaż cebulę. Dodaj do niej czosnek, pieczarki, odrobinę pieprzu oraz soli. Podsmażone warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, układając je równomiernie na ziemniakach. W miseczce wymieszaj jajko, śmietanę i starty na małych oczkach ser żółty.

Przelej zawartość miseczki do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika przez kolejne 25min. Kurczaka polej resztą marynaty i włóż blachę do piekarnika z naczyniem, 10 minut przed wyjęciem dodatków. Ciesz się pysznym obiadem i zachwytem Twoich bliskich!