Ten przepis to mistrzostwo: Pyszna szarlotka z dodatkiem twarogu – tak dobrej jeszcze nie jadłaś.

Marzy Ci się ciasto, które zjesz ze smakiem? Szarlotka to deser, który uwielbia ogromna liczba osób.

Nic dziwnego, ciasto to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, można dowolnie modyfikować jego wersje, a i tak zawsze smakuje wyśmienicie. Na polskich stołach gości nie tylko w Święta, ale zajadamy się nim na co dzień, przy kawie czy herbacie. Dzisiaj poznasz przepis na szarlotkę z dodatkiem twarogu, której smak Cię zachwyci.

Czego potrzebujesz, aby zrobić to smakowite ciasto?

Składniki na ciasto:

  • 2 średniej wielkości jajka,
  • pół kilograma mąki,
  • 250g masła lub margaryny,
  • 1/4 łyżki soli
  • 200g cukru pudru
  • 10g proszku do pieczenia.

Składniki na nadzienie:

  • 4-6 jabłek,
  • 80g cukru pudru,
  • pół kilograma twarogu,
  • wanilię,
  • 1 jajko,
  • szczyptę wanilii,
  • 100g kwaśnej śmietany,
  • łyżkę mielonego cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki mąki lub skrobi, jeśli zajedzie potrzeba jej użycia.

Przygotowanie:

Przygotowywanie ciasta zacznij od ubicia masła z cukrem. Do powstałej masy dodaj 2 jajka, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj tak, aby powstała jednolita masa. Następnie zawiń ją w folię i trzymaj w lodówce przez około 40 minut.

Po wyciągnięciu rozpakuj z folii i podziel ciasto na połówki.

Przygotuj sobie papier do pieczenia, a następnie posyp go mąką. Rozwałkuj na nim jedną z części ciasta.

Robienie nadzienia rozpocznij od starcia jabłek i dodania do nich wanilii i cynamonu. Wymieszaj twarożek z cukrem i ze śmietaną oraz jajkiem. Tak przygotowane nadzienia nakładaj na przemian na rozwałkowane ciasto. Możesz obsypać wierzch małą ilością mąki.

Drugą część ciasta rozwałkuj, a następnie delikatnie umieść na wierzchu nadzienia.

Na zakończenie nakłuj ciasto widelcem, a wierzch posmaruj jajkiem.

Po 40 minutach pieczenia w 180 stopniach szarlotka jest gotowa do jedzenia.

Smacznego!