Pączki nie są tak dobre jak ciastka. Te pyszne tureckie ciastka zachwycą Twoich gości. Przepis.

Nasza rodzina uwielbia słodycze. Nasza rodzina uwielbia słodycze. Nie zjemy szarlotki, kruchego ciasteczka czy kawałka czekolady bez sprawdzenia. Kiedy przygotowuję desery, dokładnie się zastanawiam.

Na ostatnich wakacjach w Turcji spróbowaliśmy tulamby z syropem cukrowym. Nowe odkrycie kulinarne pary okazało się wielkim sukcesem. Zarówno dzieci, jak i ich mąż byli zachwyceni i niestrudzenie pracowali nad znalezieniem przepisu. Z radością dzielimy się dziś z Państwem naszymi wakacyjnymi odkryciami.

Składniki:

  • Mąka pszenna 250 g
  • Jajka – 4 sztuki
  • Masło – 80 g
  • Woda – 450ml
  • Cukier – 200g
  • Sok z cytryny – 20ml
  • Olej słonecznikowy – 300ml

Sposób przygotowania:

Podgrzej 250 ml wody i masło w małym rondelku na średnim ogniu. Dodaj przesianą mąkę do rondla. Mieszaj ciągle drewnianą łopatką, aż uzyskasz gładkie, kremowe ciasto.

Wmieszaj masę jajeczną. Za pomocą szpatułki oddziel jajka. Przełóż masę do woreczka.

Rozgrzej olej słonecznikowy w dużym rondlu lub innym naczyniu. Następnie dodaj do oleju krótkie “kiełbaski” z ciasta. Nie powinny się dotykać. Podrzucać je, aż staną się złotobrązowe ze wszystkich stron. Umieść ciastka na ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Wymieszaj cukier, sok z cytryny i 200 ml wody. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować przez około 15 minut. Pozostaw tulamby na 10 minut, aby nasiąkły syropem. Teraz są gotowe do spożycia!

Deser ten można podawać z wodą, herbatą lub kawą. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać do tulumby ciemne lub posiekane orzechy. Czerp przyjemność z gotowania i nie bój się próbować nowych rzeczy w kuchni.