Wszystko wymieszałam i do piekarnika. Świetne ciasto do herbaty w 5 minut!

Szybkie i łatwe, ale co najważniejsze – pyszne ciasto. Idealne jako dodatek do popołudniowej, aromatycznej kawy z przyjaciółmi!

Składniki

  • dowolny dżem – 1 szklanka;
  • szczypta soli;
  • jajka – 2 szt.;
  • kefir – 250 ml;
  • cukier – 0,5 szklanki;
  • soda, 0,5 łyżeczki;
  • wanilina do smaku;
  • mąka – 2,5 szklanki;
  • rodzynki – 80 g.

Przygotowanie:

Wymieszaj dżem z sodą i odstaw na kilka minut. Jajka ubij z cukrem, wanilią i solą, dodaj do dżemu i wymieszaj. Przesiej mąkę i dodaj ją do reszty składników.

Rodzynki jeśli są suche zalej wrzącą wodą na 5 do 7 minut, następnie odlej wodę. Dodaj do ciasta. Przykryj formę lub blachę do pieczenia pergaminem i wylej ciasto.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez 40 minut, ale sprawdź w między czasie jego gotowość za pomocą drewnianego szpikulca.

Wyciągnij gotowe ciasto z formy i posyp cukrem pudrem. Jeśli użyłaś dżemu jabłkowego – wymieszaj proszek z cynamonem, będzie bardzo smaczny. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!