Wyjątkowy przepis na buraki w śmietanie – Z pewnością przypadną Wam do gustu.

Szukasz pomysłu na nowe i smaczne danie?

Oto świetny przepis na buraki w śmietanie. Z pewnością zasmakują nawet osobą, które nie przepadają za warzywami. Danie jest szybkie w wykonaniu i może stanowić również dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 500g buraków ćwikłowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 180g cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1: Rozpocznij od umycia buraków, następnie obierz je i pokrój w plastry, a potem w paski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Krok 2: Na oleju podsmaż cebulę i dodaj do niej buraki. Całość smaż na małym ogniu przez 10 minut i mieszaj co jakiś czas.

Krok 3: Do buraków dodaj śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól. Wszystkie składniki wymieszaj i gotuj pod przykrywka, na małym ogniu, do momentu aż całkowicie będą gotowe (ok. 20 minut).

Gotowe danie posyp ulubionymi ziołami (np. natka pietruszki, kolendra). Buraki w śmietanie to doskonały dodatek do dań z z ryby, drobiu i czerwonego mięsa. Smacznego!