Wystarczy szklanka jogurtu, ser i 20 minut w piekarniku, żeby przygotować przepyszne bułeczki. Przepis.

Jedyne, czego potrzebujesz, aby wykonać bułeczki pyszniejsze od tych ze sklepu to ser i szklanka jogurtu. Ta propozycja idealnie nada się na śniadanie i uzależnia już od pierwszego zjedzenia.

Składniki:

  • 1 białko jaja
  • 25 g masła
  • 60 g wody
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g jogurtu
  • serek kanapkowy + ulubione zioła
  • łyżeczka oleju do posmarowania wypieków
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Wodę, białko jaja, jogurt, olej, sok z cytryny, sól i cukier dokładnie wymieszać trzepaczką w misce. Następnie dodać uprzednio przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Na koniec do masy dodać masło i mieszać aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta, po czym włożyć je do miski i nakryć bawełnianą ściereczką na dziesięć minut. W czasie, gdy ciasto będzie odpoczywać warto przygotować nadzienie do bułeczek.

W tym celu należy posiekać zioła i wymieszać z serkiem topionym. Wypoczęte ciasto uformować w długi wałek i podzielić na równe części, po czym każdą z nich uformować na kształt kuli.

W następnym kroku każdą kulę rozpłaszczyć tak, aby przyjęła kształt okręgu, wykonać jedno nacięcie do połowy, wyłożyć farsz i zawijać ciasto w stronę wykonanego uprzednio nacięcia.

Na koniec wszystkie bułeczki ułożyć na blasze wraz z papierem do pieczenia, a ich wierzch nasmarować olejem i żółtkiem oraz posypać ziarnami sezamu.

Piec przez dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!.