Szybki strudel z nadzieniem jabłkowo-makowym – Najlepsze ciasto pod słońcem – Bez zakwasu, Bez ważenia.

Znakomity soczysty strudel, który można przygotować bez fermentacji, a dzięki nadzieniu makowo-jabłkowemu jest naprawdę bezkonkurencyjny. Ciasto znakomicie się wyrabia, jest gładkie, smaczne i pyszne.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej

Farsz:

  • 150 g mielonego maku
  • 4 jabłka
  • cukier puder
  • mielony cynamon

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy.

W razie potrzeby dodaj śmietanę lub mąkę. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Farsz: Myjemy i ścieramy jabłka, mieszamy je z cukrem i mielonym cynamonem i skrapiamy sokiem z cytryny.

W misce wymieszać zmielony mak z cukrem pudrem, dosłodzić do smaku. Posmaruj ciasto olejem roślinnym i wyłóż masę makową.

Na maku kładziemy starte jabłka. Zaginamy krawędzie tylko trochę, a potem dokładnie zawijamy ciasto. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i natrzeć jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

Aby strudel nie pękał, zwykle przed pieczeniem nakłuwam go widelcem. Smacznego:-)