Ten przepis pomoże Ci przygotować własną szarlotkę z twarogiem. Po spróbowaniu z pewnością pokochasz jej wyjątkowy smak.

Z tego przepisu powstaje szarlotka niepodobna do żadnej innej – jest zrobiona z twarogiem!

Wystarczy, że połączysz starte jabłka i twaróg. Ten elegancki i piękny deser jest idealny na przyjęcie gości lub jako deser dla całej rodziny. Będzie hitem już od pierwszego kęsa.

Do przygotowania szarlotki z twarogiem potrzebne są następujące składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 10 gramów proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 500g twarogu
  • 100g kwaśnej śmietany
  • 80g cukru pudru
  • W zależności od wielkości jabłek, 4-6.
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 – 2 mąki lub skrobi
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Dobrze jest dodać szczyptę wanilii.

Jak przygotować ciasto krok po kroku

Wymieszaj masło i cukier za pomocą miksera. Następnie dodaj jajka i sól. Dodaj mąkę. Mieszaj składniki, aż staną się gładkie i jednolite.

Umieść ciasto na kawałku folii i pozostaw na 40 minut.

Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na równe porcje.

Połóż jedną połówkę każdej z nich na posypanej mąką stolnicy.

Następnie przygotuj nadzienie. Zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach. Dopraw jabłka wanilią i cynamonem. Połączyć twaróg, śmietanę i cukier z jajkiem.

Rozwałkowane ciasto ułożyć na blasze do pieczenia.

Resztę ciasta można dalej rozwałkowywać w ten sam sposób, co pierwsze ciasto. Złóż je na nadzienie jabłkowe i szczelnie zamknij. Jeśli chcesz, możesz przyciąć nadmiar brzegów za pomocą noża. Dla ozdoby możesz dodać je na wierzch ciasta.

Nakłuj ciasto widelcem, a następnie posmaruj je lekko jajkiem. Piecz szarlotkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Gotowe!