Gotowanie stało się prostsze – Sztuczki kulinarne, które nie od dziś stosuję. Każdy powinien je poznać bo są bardzo pomocne.

Gotowanie i przyrządzanie jedzenia w kuchni niesie ze sobą sporo wyzwań. Istnieją sposoby na ułatwienie sobie życia.

Poznaj porady, które doceni każda Pani domu. Proste triki sprawią, że gotowanie będzie samą przyjemnością, a Ty zyskasz czas, który możesz poświęcić na relaks. Jakie są najnowsze sztuczki w kuchni?

Ziołowe kostki

Posiekane aromatyczne zioła wymieszaj z masłem lub olejem, a następnie umieść je w małych foremkach. Możesz użyć formy na kostki do lodu. Następnym razem przy przyrządzaniu zupy, możesz użyć własnoręcznie robionych kostek.

Suszone zioła

Mikrofalówkę z powodzeniem można wykorzystać do samodzielnego suszenia ziół. Umieść świeże liście mięty lub bazylii na ręczniku papierowym i włóż do mikrofali na średnią moc.

Susz po 20 sekund, aż uzyskasz zadowalający efekt. Teraz nawet po sezonie możesz się cieszyć pachnącymi potrawami.

Chrupki ziemniak

Pieczone ziemniaki będą miały złocistą i chrupiącą skórkę, jeśli przed umieszczeniem ich w piekarniku będą w słonej wodzie przez około 10 minut. Po słonej kąpieli nasmaruj je olejem i wyłóż je równomiernie na blasze.

Bananowe lody

Ugnieć lub zmiksuj banany na papkę a następnie włóż do zamrażalnika. Konsystencja i słodki smak bananów sprawia, że idealnie sprawdzą się jako zimna przekąska w ciepłe dni.

Ciasto w torebce

Masz mało czasu na porządne śniadanie? Już w dzień wcześniej przygotuj ciasto na naleśniki i przelej je do plastikowej torebki. Rano wystarczy, że wyjmiesz je z lodówki i już za parę chwil pyszne placki będą gotowe.

Obieranie jajka

Jajka na twardo są idealne na śniadanie lub kolacje. Czasami ich obieranie sprawia kłopoty. Łatwo można przyśpieszyć sprawę, jeśli użyjesz dużej łyżki stołowej. Z jej pomocą pozbędziesz się skorupki w kilka chwil.

Jajko na miękko

Jajko na miękko jest trudne do przygotowania. Kilka chwil dłużej w wodzie – wyjdzie nam przeciągnięte jajko. Jajko gotowane za krótką będzie niedobre do spożycia.

Jajko na miękko wyjdzie perfekcyjnie, gdy z lodówki przełożysz je do wrzątku na 6 minut. Po tym czasie włóż je na kilka sekund do wody z lodem.

Gotuj na zapas

Gotowanie, choć przyjemne zajmuje sporo czasu. Dla oszczędności czasu rób większe porcję, które możesz zamknąć w plastikowych pudełkach. Tak przygotowanie posiłki łatwo odgrzać w dowolnym czasie.

Nić dentystyczna do krojenia

Miękkie rolady i inne wypieki pokroisz przy użyciu nici dentystycznej. Otrzymasz idealnie równe kawałki bez brudzenia noża.

Złota panierka

Do swoich kotletów wypróbuj panierki ze zmielonych krakersów i startego żółtego sera. Po smażeniu będą chrupiące i smaczne.

Delikatny sernik

Sernik zyska w swoim smaku jeśli w czasie pieczenia w piekarniku umieścisz naczynie z wodą pod formą z ciastem.

Pieczenie powinno odbywać się na małym ogniu, a gdy sernik będzie gotowy nie wyjmuj go od razu. Powinien poleżeć w piekarniku minimum 0,5 godziny.

Dwukolorowe ciasto

Efekt zebry uzyskasz, jeśli podzielisz ciasto na pół i do jednej części dodasz kakao.

Ta sztuczka sprawdzi się do wypieków jak również do ciast na pierogi. Dwukolorowe pierogi smakują dobrze z nadzieniem z sera lub owoców.