Syrop porzeczkowy, który możesz zrobić z zaledwie 1 szklanki porzeczek. Przepis.

Fantastyczny domowy syrop porzeczkowy, który możesz zrobić z zaledwie 1 szklanki porzeczek.

Z tej ilości otrzymasz 1,5 l cudownego syropu bez chemii. Syrop doskonale nadaje się do słodzenia lemoniad, herbat, ale także domowych deserów. Jeśli masz domowe porzeczki, zdecydowanie spróbuj.

Składniki:

  • 1 kubek porzeczek (250 ml)
  • 80 kawałków liści porzeczki
  • 850 ml wody
  • 1 łyżka kwasu cytrynowego
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

Porzeczki, woda i liście (ja wybieram młode, więc wkładamy więcej, bo są mniejsze, ale jeśli jest ich więcej, to nie ma znaczenia). Włóż wszystko do garnka.

Gotuj przez 10 minut od punktu wrzenia. Następnie przecedź przez szmatkę. Dobrze ściskamy.

Do soku z porzeczek i liści dodać cukier. Dodajemy również kwasek cytrynowyGotować ok. 8-10 min.

Następnie napełniamy go przez gazę do butelek (najlepiej tych, które wcześniej zawierały alkohol). Podłączamy.

Nie ma potrzeby sterylizacji – cukier i kwasek cytrynowy zapewnią, że syrop będzie trwał i nie zepsuje się. Najczęściej napełniam butelki po alkoholu, których się nie wypłukuje.

Po dłuższym czasie może zacząć trochę żelować, ale wystarczy potrząsnąć butelką i znów jest idealnie. Syrop jest doskonały, pachnie i smakuje jak porzeczka.

Z tej ilości mamy 1,5 l doskonałego domowego syropu. Używamy go do lemoniad i do słodzenia jako klasyczny syrop. Życzymy smacznego! 🙂

Copy