100-letni przepis na najlepszy domowy strudel: Oryginalny od kucharza.

Niesamowicie pyszny strudel z makiem.

Fantastyczny strudel babci:

Ciasto:

  • 600 g mąki półgrubej
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 50 g drożdży
  • 2 dl mleka
  • 250 g masła

Nadzienie makowe:

  • 300 g maku, rodzynek
  • 1 dcl rumu
  • skórka cytrynowa
  • 300 g granulowanego cukru
  • 1,5 l wody

Nadzienie orzechowe:

  • 300 g mielonych orzechów
  • skórka pomarańczy
  • 300 g granulowanego cukru
  • 1,5 l wody

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

Cukier rozpuścić w letnim mleku, dodać drożdże, przygotować zakwas. Do wyrośniętego zakwasu dodać żółtka.

I dodać roztopione masło. Dodać wszystko do mąki i zagnieść ciasto trzepaczką (ale najlepiej ręką).

Uformować 4 identyczne bochenki i odstawić na 30 min. wyróżniać się. Wypełnij farszem. Nadzienie makowe:

Z cukru i wody zrobimy syrop cukrowy (na nitkę). Wmieszaj gorący syrop do maku i dodaj 1 dcl rumu i około 3 paski skórki z cytryny. Nadzienie orzechowe: Wymieszaj gorący syrop cukrowy i około 3 paski skórki pomarańczowej z orzechami.

Nadzienie podzielić na równe części (jeśli gdzieś będzie za dużo nadzienia, strudel pęknie). Po obsypaniu maku posypać rodzynkami. Gotowy strudel posmarować 3 razy roztrzepanym całym jajkiem i 1 raz żółtkiem.

Piec przez 40-45 minut w nagrzanym piekarniku (160 stopni). Życzymy smacznego! 🙂

Copy