Świąteczna strucla z suszonymi owocami. Lepsza niż kupną, zrób ją sama w kilka chwil.

Kolejnym znakiem zbliżających się Świąt jest pojawienie się na półkach niemieckich świątecznych ciast – strucli. Poznasz je po charakterystycznym wydłużonym kształcie, obfitości suszonych owoców i nieziemskim aromacie. A jeśli ich spróbujesz, nigdy nie zapomnisz tego smaku!

Ale po co kupować i przepłacać, jeśli sam możesz upiec te pyszne ciasto?! Nie jest to wcale tak trudne jak Ci się wydaje!

Zalecenia dotyczące składników. „Suszone owoce” w przepisie oznacza różne ich rodzaje: rodzynki, żurawina, suszone wiśnie, kandyzowane owoce. Rum można zastąpić np. koniakiem. Polecam wcześniejsze namoczenie suszonych owoców w alkoholu (dzień lub dwa przed).

Składniki

  • Suszone owoce – 400 g
  • Mąka pszenna – 500 g
  • Masło – 300 g
  • Mleko – 200 ml
  • Cukier – 50 g
  • Cukier puder – 150 g
  • Żółtka – 5 sztuk
  • Skórka pomarańczowa – 1,5 łyżki stołowej
  • Skórka z cytryny – 1 łyżka
  • Suszone drożdże – 8 g
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Wanilia – według uznania
  • Marcepan – 200 g
  • Rum – 200 ml

Przygotowanie

Wymieszaj 100 ml ciepłego mleka, 50 g cukru, 4 łyżki mąka (ze wskazanej ilości) i drożdże. Wymieszaj, przykryj miskę folią, pozostaw na 30-50 minut. Przesiej pozostałą mąkę do ciasta, dodaj żółtka, oba rodzaje skórki, 150 g zmiękczonego masła, 0,5 łyżki. soli, wanilię, mieszaj. Wlej 100 ml mleka małymi porcjami, ponieważ może go być mniej potrzebne. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 2 godziny.

Dodaj namoczone i odcedzone suszone owoce do ciasta. Dokładnie zagnieć ciasto, przykryj folią i odstaw na kolejną godzinę.

ciasto na stollen

Ponownie zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj prostokąt. Z masy marcepanowej uformuj rulon nieco krótszy niż długość prostokąta. Połóż marcepanowy rulon po jednej stronie prostokąta, złącz jedną krawędzią ciasta, a następnie drugą krawędzią ciasta, aby uformować strucel.

stollen z suszonymi owocami

Przenieś produkt na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę.

stollen z suszonymi owocami

Rozpuść 150 g masła. Posmaruj gorący wypiek obficie masłem i posyp cukrem pudrem. Gdy produkt ostygnie, ponownie posyp cukrem pudrem. Owiń strucel w pergamin i pozostaw na 2-3 tygodnie w ciemnym miejscu.

Aby ciasto było jeszcze bardziej aromatyczne, smaruj go dodatkową porcją stopionego masła co tydzień i posyp cukrem pudrem.