Nie kupisz takiej w sklepie: Strucla z suszonymi owocami. Idealna na Twój świąteczny stół.

Na świątecznym stole, oprócz tradycyjnych dań nie może zabraknąć domowych, słodkich wypieków. W moim domu, oprócz sernika i makowca, zawsze na stole gości świąteczna strucla z suszonymi owocami.

Obok suszonych owoców, do strucli możesz dodać rodzynki, kandyzowane owoce, żurawinę, natomiast rum z powodzeniem możesz zastąpić koniakiem. Polecam również moczenie suszonych owoców w alkoholu przez co najmniej dwa dni przed jej przygotowaniem. Wówczas aromat, wydobywający się z piekarnika podczas jej pieczenia, wprowadzi Cię w błogi, świąteczny nastrój… Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna – 500 g
  • Mleko – 200 ml
  • Suszone drożdże – 8 g
  • Masło – 300 g
  • Cukier – 50 g
  • Cukier puder – 150 g
  • Żółtka – 5 sztuk
  • Suszone owoce – 400 g
  • Skórka pomarańczowa – 1,5 łyżki stołowej
  • Skórka z cytryny – 1 łyżka
  • Wanilia – według uznania
  • Marcepan – 200 g
  • Rum – 200 ml
  • Sól – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:

W wysokim pojemniku, wymieszaj 100 ml ciepłego mleka z 50 g cukru, 4 łyżkami mąki (ze wskazanej ilości) i drożdżami. Wymieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 30-50 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie, dodaj pozostałą, przesianą mąkę, żółtka, skórkę pomarańczową i cytrynową, 150 g miękkiego masła, 0,5 łyżki soli i wanilię. Mieszaj, dodając małymi porcjami do 100 ml mleka. Wygnieć gładkie, jednolite ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Gdy ciasto odpocznie, dodaj namoczone wcześniej w alkoholu i odcedzone, suszone owoce. Ponownie zagnieć ciasto, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.

Z ciasta uformuj prostokąt, a z masy marcepanowej wałeczek nieco mniejszy niż ciasto. Zawiń ciasto do środka z obu stron z masą marcepanową w środku.

Przełóż strucle na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 1 godzinę.

W tym czasie, rozpuść 150 g masła. Gorącą jeszcze struclę, obficie posmaruj na całej powierzchni masłem i posyp cukrem pudrem. Kiedy wystygnie, posyp cukrem pudrem jeszcze raz. Na koniec, owiń strucel w pergamin i odłóż w ciemne, suche miejsce na 2-3 tygodnie. Gotowe!

Aby jeszcze bardziej wzbogacić aromat i smak strucli, smaruj ją dodatkową porcją stopionego masła co tydzień i posypuj cukrem pudrem. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

Copy