Poznaj 10 porad od japońskiej Królowej Kuchni. Sprzątanie kuchni metodą Konmari .

Sprzątanie kuchni to czynność niezbyt lubiana przez większość z Pań. Istnieje wiele metod ułatwiających uporządkowanie przestrzeni kuchennej, a najlepsza z nich jest metoda “Konmari”, opracowana przez Japonkę Marie Kondo, zwaną Królową Porządku.

Na swoim koncie posiada ona wiele książek na temat organizacji życia domowego. Powstał również program reality show z jej udziałem o nazwie “Condo Cleaning”.

Według zasad Marie Kondo w kuchni jest miejsce tylko na najpotrzebniejsze rzeczy, które przynoszą radość. Poniżej przedstawiamy kilka porad jak skutecznie uporządkować przestrzeń, zgodnie z metodą “Konmari”. 

Racjonalne wykorzystanie przestrzeni

Zagospodarowanie każdej, wolnej przestrzeni w kuchni pozwoli na uporządkowanie wszystkich przedmiotów kuchennych. Za pomocą specjalnych organizerów, które są dostępne w większości sklepów, można wykorzystać także przestrzeń w wysokich szafkach.

Strategiczne podejście

Warto sporządzić swój własny plan sprzątania. Otoczenie w kuchni można podzielić na strefy i kolejno uporządkowywać każdą z nich, przeznaczając na każdą 20 minut.

Ukończone prace należy odznaczać na liście, co przyniesie dodatkową satysfakcję z wykonanej pracy.

Wykorzystanie pamiątek

Stary, zakurzony serwis lub pamiątkowa zastawa nie musi stać bezużytecznie na kuchennych półkach. Można je wykorzystać jako podstawki lub doniczki do kwiatów. Nada się im w ten sposób oprócz wartości sentymentalnych, również funkcje praktyczne.

Odpowiednie przechowywanie produktów

Warto również przejrzeć wszelkie zapasy produktów, w których mogły się zagnieździć różne szkodniki. Aby tego uniknąć wszelkie produkty warto przechowywać w szczelnych i zamkniętych pojemnikach.

Uporządkowana lodówka

Podstawą czystej kuchni jest również czysta i uporządkowana przestrzeń w lodówce. Wszelkie produkty warto przechowywać w odpowiednich pojemnikach, a jedzenie które nie nadaje się do spożycia niezwłocznie usunąć.

Umiar to podstawa

Niektóre przedmioty obecne w kuchni, zupełnie nie są przez nas wykorzystywane i jedyną ich funkcją jest zajmowanie miejsca.

Również nadmierne kupowanie reklamowanych przyrządów kuchennych, przedstawianych w samych superlatywach jest bezsensowne, jeśli nie będziemy z nich korzystać. Warto zachować umiar, odnośnie wyposażenia kuchennego i zaopatrzyć się tylko w niezbędne przyrządy.

Praktyczne podejście

Wiele Pań posiada w kuchni przedmioty, które są przez nie zupełnie nieużywane. Przechowywanie kilku egzemplarzy obieraczek, czy korkociągów również nie jest potrzebne. Pozbycie się nieużywanych przyrządów oszczędzi sporo miejsca.

To co przynosi radość

W kuchni warto przechowywać tylko te przedmioty, które przynoszą radość. Nieużywane, zakurzone przedmioty i urządzenia kuchenne tylko niepotrzebnie zagracają naszą kuchnię i nie są miłym widokiem.

Nie wszystko trzeba od razu wyrzucać. Można zorganizować wyprzedaż garażową. W ten sposób pozbędziemy się niepotrzebnych rzeczy oraz nieco zwiększymy swój budżet.

Sprzątanie nie musi być wieczną udręką. Wystarczy odpowiednia organizacja, a nasza kuchnia w szybkim czasie stanie się miejscem czystym i uporządkowanym.