Sprawdzone sposoby na zupę idealną – Jak ją przyrządzić aby była bardzo pyszna. Każda gospodyni musi poznać te wskazówki

W dzisiejszym świecie wszyscy narzekamy na ciągły brak czasu, dlatego przygotowując codzienne posiłki, szukamy szybkich i łatwych rozwiązań, które pozwolą nam zaoszczędzić cenne minuty.

Gotując obiad dla całej rodziny musimy jednak pamiętać, aby wybrane potrawy były nie tylko najmniej pracochłonne, ale przede wszystkim pożywne. W takich chwilach większość z nas wybiera zupę – smaczne i proste danie, pełne składników odżywczych. 

Poniżej przedstawiamy kilka ponadczasowych trików, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie:

Gdy przesolisz

Pewnie niejednokrotnie zdarzyło wam się przesolić ulubione danie. Gdy tak się stało z waszą zupą, wystarczy wrzucić do niej obrane, surowe kartofle. To sprawdzony sposób na uratowanie smaku, praktykowany od wieków.

Jak zagęścić zupę

Innym babcinym sposobem – tym razem na zagęszczenie zupy jest dodanie do niej mąki. Dzięki temu, nawet gdy brakuje nam ziemniaków, potrawa i tak będzie sycąca. Mąkę (ok. 2-3 łyżki) wcześniej podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.

Klarowny wywar

Jeśli rosół jest zbyt tłusty, to należy zebrać z jego powierzchni nadmiar tłuszczu, dzięki temu zupa będzie mniej kaloryczna i klarowna. Bulion zrobi się przejrzysty, gdy podczas gotowania usuniemy pianę z jego powierzchni. Jeśli w porę tego nie zrobimy i opadnie ona na dno – nic straconego. Wystarczy dodać do wywaru kubek zimnej wody, wówczas piana wypłynie na wierzch.

Kiedy posolić?

Rosół, a może zupa rybna? Co je łączy? Obie musimy odpowiednio doprawić. Sól to podstawowa przyprawa, ale czy na pewno wiecie, kiedy należy wsypać ją do garnka? Podpowiadamy – pod koniec gotowania. Zupę rybną solimy, a następnie wyłączamy gaz po upływie 3 minut. Natomiast rosół gotujemy po przyprawieniu, jeszcze przez ok. 30 min.

A może czosnek?

Jeśli lubimy czosnek i zamierzamy przyprawić nim zupę to pamiętajmy o podstawowej zasadzie kulinarnej, która głosi, że warzywo to dodajemy na sam koniec gotowania. Dzięki temu czosnek zachowa swoje walory smakowe oraz nie utraci cennych składników odżywczych.

Esencjonalny rosół

Aby smak rosołu przypominał nam lata dzieciństwa, dodajmy do niego całe warzywa – marchew i cebulę. Tę ostatnią można wcześniej przypiec w piekarniku, ten trik podkreśli kolor zupy i nada jej aromat – jedyny w swoim rodzaju.

Liść laurowy – nie w rosole

Są różne szkoły jeśli chodzi o  dodawanie przypraw do zupy. Niektóre z nich radzą, by lepiej nie dodawać liścia laurowego do bulionu, bo rosół może przybrać wtedy charakterystyczny gorzkawy smak.

Ser do smaku

Aby podkreślić smak naszego bulionu, gotowanego na wywarze z kości, możemy dodać do niego kawałek ulubionego sera (ok. 15 g).

To tylko niektóre z propozycji zaczerpniętych z babcinej książki kucharskiej. A jakie są Wasze kulinarne sekrety na udaną zupę?