Sposób na idealne pierogi – całe życie je źle robiłam. Wystarczy zamienić jeden składnik.

Wśród grzybiarzy istnieje popularne stwierdzenie, że każdy lubi grzyby zbierać, a mało kto je jeść. Podobnie jest z pierogami – nikt nie lubi ich lepić, ale są pyszne, więc każdy je zje.

Bez względu na to, czy robisz pierogi z grzybami, serem czy owocami lub inne, pojawia się ten sam problem. Ciasto jest delikatne i podatne na zniszczenia.

Można temu łatwo zaradzić, dobrze dobierając składniki i trzymając się proporcji. Dzięki temu wszystkie moje problemy z tym daniem zniknęły i dzisiaj zamierzam się podzielić z Tobą tym małym sekretem.

Na pierogi potrzeba:

  • soli
  • mąki
  • zimnej wody

Właśnie, że nie! Należy zrezygnować z zimnej wody i zastąpić jej ciepłą lub mlekiem. Od razu zobaczysz różnicę.

Do idealnych pierogów potrzeba:

  • mąki: 2 lub 2,5 szklanki
  • mleko lub wrzątek: 1 szklanka
  • sól do smaku

Dodatkowo można dodać sody oczyszczonej i kilka kropel oleju.

A jaki jest Twój sposób na pierogi?