Przepis na sos bez mięsa, który pasuje do każdego dania. Zawiera pastę pomidorową, a jego wyjątkowy smak Cię pozytywnie zaskoczy.

Sos bez dodatku mięsa z dodatkiem pasty pomidorowej-idealny smak i dodatek do wielu potraw. Przepis.

Kobieta z mojej pracy to też moja sąsiadka. Wiem, że mieszka z rodzicami z którymi często przyrządza wyśmienite potrawy. Śmiejemy się trochę, że jej ojciec wygląda jak kucharz: dobrze zbudowany, z rumianymi policzkami i włosami upiętymi w kucyk. Przepis na jej sos bez mięsa jest rewelacyjny.

Moje wspomnienia z lat szkolnych to przede wszystkim przepyszne jedzenie w stołówce. Do drugich dań dodawano zawsze ten sam sos. My go wprost uwielbialiśmy i nigdy nam się nie znudził. Sos był bez dodatku mięsa a był smaczniejszy od typowego bulionu. Mojej mamie udało się zdobyć ten przepis, którym teraz dzielę się z Tobą!

Składniki:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml wody
  • sól, świeżo zmielony pieprz czarny, cukier-do smaku
  • 1-1,5 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Masło rozpuść na niewielkim ogniu. Dodaj mąkę i podsmaż ją energicznie mieszając na złoty kolor. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Na patelnię wlej małym strumieniem wodę nadal energicznie mieszając składniki.

Dodaj sól i pieprz. Możesz dodać inne przyprawy, zgodnie ze swoimi preferencjami. Idealnie sprawdzą się wędzona papryka, oregano, suszony koperek i czosnek. Żeby sos nie był zbyt kwaśny dodaj odrobinę cukru. Wymieszaj wszystko razem, żeby pozbyć się ewentualnych grudek.

Pod koniec dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj ją z sosem. I w ten sposób powstaje sos bez mięsa. Idealnie pasuje do tłuczonych ziemniaków, kaszy lub kopytek. Jeżeli planujesz na obiad klopsiki ten sos będzie do nich idealnie pasował.

Zawsze kiedy go jem wracają wspomnienia ze szkolnej stołówki. Daj znać w komentarzach co myślisz o tym przepisie!