Poznaj trik szefa kuchni pewnej restauracji – Jak przygotować kurczaka aby mięso było miękkie i nie wysychało.

Znany szef kuchni zdradza trik na niezwykle soczystego i kruchego kurczaka, który jest delikatny i rozpływa się w ustach. Dzięki tej sztuczce kawałki mięsa są chrupiące z zewnątrz, a dodatkowo soczyste w środku.


Składniki:

  • 500-600 g piersi z kurczaka

Na marynatę potrzebne są:

  • 1 łyżka skrobi
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka octu jabłkowego (ewentualnie zamiast niego 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny)
  • pieprz czarny mielony

Na sos potrzeba:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub octu jabłkowego, ewentualnie soku z cytryny)
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Na początku należy pokroić pierś z kurczaka na drobne kawałki.

Następnie należy dodać skrobię, ocet, sos sojowy, białko jajka i pieprz oraz dokładnie wymieszać. Mięso powinno być pokryte w całości marynatą. Należy odstawić je na co najmniej pół godziny. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu, poprzez zmieszanie oleju, sosu sojowego, octu, sezamu i miodu.

Na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oleju należy smażyć kawałki mięsa przez około 2-3 minuty, a następnie odwrócić i usmażyć z drugiej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.

Kiedy już będą miały taki odcień, należy zmniejszyć ogień, dodać sos, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty.

Mięso można podać z ryżem i pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!