Ciesz się smakiem dzieciństwa – Domowe lody “Śnieżka” – bez chemii i konserwantów. Kilka chwil i gotowe.

Lody wykonane według tego przepisu, smakują jak te, które ze smakiem zajadaliśmy w dzieciństwie.

Nie ma w nich ani odrobiny chemii ani konserwantów, są zdrowe i bardzo smaczne. Robi się je szybko, a receptura jest tak prosta, że nie wymaga praktycznie żadnego doświadczenia w kuchni.

Składniki domowych lodów:

  • skondensowane słodkie mleko 200 g
  • śmietanka kremówka 30-36% 500 ml
  • 2 duże wafle

Jak zrobić domowe lody?

Miskę, w której będą przygotowywane lody, na pół godziny przed zabraniem się za nie wstaw do zamrażarki i porządnie schłódź.

Po upłynięciu 30 minut schłodzoną śmietankę wlej do zimnej miski i ubijaj mikserem na maksymalnych obrotach przez 6-7 minut. Kiedy śmietanka zgęstnieje, zacznij powoli dolewać mleko skondensowane, cały czas mieszając mikserem ustawionym na najniższą prędkość. Mieszaj je łącznie przez około minutę.

Wafle ułóż w prostokątnym pojemniczku. Może to być plastikowy pojemnik spożywczy. Wyłóż na nie masę śmietankową i przykryj drugim wafelkiem.

Całość powinna się mrozić minimum 4 godziny, ale najlepiej jeżeli pozostawisz ją w zamrażarce 6 godzin. Po tym czasie lody są gotowe do jedzenia!

Copy