Śledź pod pierzynką. Jeszcze tak dobrego nie jadłaś. Zachwyci smakiem każdego

Śledź pod pierzynką to jedna z najpopularniejszych sałatek świątecznych w Rosji. Jest wiele wersji tego przepisu, ale dziś podam Ci moją ulubioną! Pyszna, soczysta, sycąca i pięknie wyglądająca. Będzie pięknie prezentować się na każdym rodzinnym spotkaniu!

Śledź pod pod pierzynką z jabłkiem

przepisy na śledzie pod futrem

Składniki

  • 300 g solonego fileta śledziowego
  • 300 g ziemniaków
  • 300 g buraków
  • 300 g marchwi
  • 300 g jabłek
  • 150 g cebuli
  • majonez

Przygotowanie:

Ugotuj marchewki, buraki i ziemniaki. Drobno posiekaj cebulę. Aby usunąć gorycz, zalej cebulę wrzącą wodą i odstaw na 10 minut, a następnie odlej wodę i opłucz.

Pokrój rybę na małe kawałki. Zetrzyj buraki, ziemniaki i marchewkę na drobnej tarce. Obierz jabłko i zetrzyj na średniej wielkości tarce.

Weź głębokie naczynie i ułóż warstwę ziemniaków na dnie. Wypoziomuj łyżką i posmaruj majonezem.
Następnie ułóż warstwy w następującej kolejności: śledź, cebula, marchew, jabłka i buraki. Posmaruj każdą warstwę majonezem.

Możesz udekorować górę sałatki startymi, ugotowanymi żółtkami.  Smacznego!