Robi furorę w moim domu – Tarty sernik w 30 min. Jedna blacha to za mało.

W tym serniku zakochuje się od pierwszego kęsa, a jego smak pozostaje niezapomniany, wraca się do niego nawet po wielu latach. Delikatny twarożek i starte płatki ciasta stanowią całość idealną!

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 10 łyżek tłustej śmietany
  • 140 g masła
  • 2  jajka
  • 400 g twarożka z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Ciasto:

Złączyć mąkę, jajo, 50 g cukru, z wcześniej przygotowanym, miękkim masłem. Dodać proszek do pieczenia i łyżkę tłustej śmietany. Zagniecione ciasto należy uformować w kulkę, następnie owinąć folią spożywczą i złożyć do lodówki na 15 minut.

Nadzienie z twarożku: 

Twaróg z 4 łyżkami śmietany i 50 g cukru należy ubić na gładką masę, najlepiej przy pomocy blendera.

Następnie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Do wcześniej przygotowanej blachy dodać połowę ciasta, startego na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto należy równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Drugą część zetrzeć i odłożyć na bok. Następnie należy ułożyć masę twarogową, przy pomocy łyżki należy ją wyrównać. Ciasto posypać pozostałą częścią ciasta.

Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez 30 – 35 minut. Gorący sernik można już jeść. Smacznego! 🙂

Copy