Sałatka na zimę: Jeśli nie zaopatrzysz się w nią teraz, będziesz tego żałować przez całą zimę.

Doskonała sałatka jarzynowa z kapusty, papryki, pomidorów i ogórków to świetny wybór na zimę, kiedy nie mamy do dyspozycji wysokiej jakości świeżych warzyw.

Składniki:

  • 300 g marchewki
  • 200 g cebuli
  • 500 g pomidorów i ogórków
  • 600 g kapusty
  • 500 g słodkiej papryki
  • ziele angielskie – 1 sztuka na 1 szklankę
  • pieprz czarny – 4 sztuki na 1 szklankę
  • olej roślinny 1 łyżeczka na szklankę

Marynowanie:

  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml 9% octu

Przygotowanie:

Objętość marynaty przeznaczona jest na 2-litrowy pojemnik. Zgodnie z przepisem otrzymasz 4 szklanki o pojemności 0,5 l. Dlatego jeszcze przed właściwym przygotowaniem obliczyć niezbędną ilość do przygotowania marynaty.

Pokrój ogórki w plastry, pomidory w plastry. Cebulę w cienkie półpierścienie, a pieprz w paski. Zetrzyj w paski, a marchewki w cienkie paskiKubki i pokrywki należy wysterylizować.

Do każdego pojemnika dodaj ziele angielskie i czarny pieprz. Teraz ułóż tam warstwy: marchew, ogórki, cebula, papryka, kapusta, pomidory.

Wskazówka: Warzywa można przycisnąć, opadną podczas sterylizacji. Jeśli chodzi o pomidory, wybierz te o gęstszej odmianie. Do każdego pojemnika wlać olej roślinny bez aromatu.

Aby przygotować marynatę, wymieszaj wszystkie składniki oprócz octu, zagotuj, a następnie dodaj ocet. Gotową marynatę dodaj na wierzch szklanych pojemników, zamknij je pokrywkami i włóż do garnka do sterylizacji.

Możesz położyć matę na dnie garnka, aby wszystkie szklanki były równomiernie rozgrzane. Dodaj ciepłą wodę i pozwól jej sterylizować przez 20 minut po wyciśnięciu. Odkręć pokrywki, odwróć słoiki do góry nogami i poczekaj, aż całkowicie ostygną.

Copy