Sałatka teściowej. Wystarczy kilka składników i to arcydzieło ląduje na stole. Koniecznie ją zrób dla ukochanego zięcia

Sałatki goszczą na moim stole niemal przy każdej okazji. Przy obiedzie, imieninach czy przy okazji rodzinnego grilla.

Dziś proponuję Wam fantastyczne połączenie chrupiących warzyw z aromatycznymi dodatkami. Idealna propozycja dla każdego!

Składniki:

  • 3 duże pomidory
  • 3 średnie cukinie (ok. 500 g)
  • jajka
  • czosnek
  • cebula
  • pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • śmietana

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, a następnie pokrój w dużą kostkę. Cukinię oczyść i obierz. Tak przygotowane warzywo pokrój w plasterki. Oprósz solą i odstaw na parę minut w misce.

W tym czasie sparz pomidory, pokrój w ćwiartki, cebulę w kostkę, a zioła poszatkuj. Następnie rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż na nim plasterki cukinii. Staraj się nie spalić, zdejmuj warzywo, kiedy będzie miało złocisty kolor.

Zdejmując cukinię, kładź od razu na ręcznik papierowy – dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Przypieczone i ostygnięte plastry cukinii pokrój na połówki.

Do cukinii dodaj pozostałe warzywa. Na koniec zapraw śmietaną, przypraw według uznania. Świeża i aromatyczna sałatka gotowa.

Pieczony smak cukinii nadaje jej charakterystycznego smaku. Nie pożałujecie!