Świetny i prosty przepis zamiast salami ze sklepu: Wystarczy wszystko pokroić i włożyć do butelki.

Przygotuj domowe salami bez zbędnych konserwantów. Ciesz się dobrą jakością, którą przygotujesz we własnej kuchni. Jego smak mile Cię zaskoczy!

Potrzebujesz:

  • 300 g wędzonej lub gotowanej piersi z kurczaka (można też połączyć 2 rodzaje mięsa po 150 g)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 40 g koperku
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 200 g kefiru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 35 g żelatyny + 100 g zimnej wody
  • sól – do smaku
  • plastikowa butelka

Przygotowanie:

Najpierw wsyp żelatynę do miski, zalej ją wodą i pozwól jej spęcznieć (lub postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu). Następnie pokrój wędzone piersi na małe kawałki. Jajka ugotowane na twardo obierz i pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Wszystko włóż do miski, dodaj posiekany koperek, zmiażdżony czosnek i wszystko dobrze wymieszaj. Podgrzej żelatynę w kuchence mikrofalowej. Do miski wlej kefir, dodaj sól, musztardę i żelatynę. Odetnij szyjkę z plastikowej butelki i napełnij ją przygotowaną mięsną mieszanką.

Teraz zalej ją mieszanką kefiru. Delikatnie naciśnij parę razy butelkę, aby mieszanina kefiru była rozprowadzona po całej jej powierzchni.

Przykryj górną część butelki folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Po zestaleniu ostrożnie przekrój plastikową butelkę i wyciągnij domowe salami.

Wystarczy je już tylko pokroić i można podawać. Życzę smacznego!

Copy