Roladki mięsne dla leniwych: Wystarczy wymieszać mielone z warzywami, położyć rolady na blasze i upiec.

Zrób ten smaczny obiad – Łatwy w przygotowaniu, bez stania przy kuchence, wystarczy włożyć do piekarnika i upiec!

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 500 g kapusty
  • 200 – 300 g cebuli
  • 200 g marchewki
  • 350 g ugotowanego ryżu
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • czosnek
  • kolendra
  • olej roślinny

Do sosu:

  • 200 – 400 g kwaśnej śmietany
  • 200 – 250 g pomidorów
  • 100 g cebuli
  • 100 g marchewki
  • sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku

Przygotowanie:

Najpierw opłucz ryż i gotuj do miękkości. Cebulę, marchewkę czyścimy i usuwamy z kapusty uszkodzone górne liście. Cebulę drobno posiekać, marchewki utrzeć na grubej tarce i kapustę pokroić na małe kawałki.

Na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę, dodaj marchewkę i na koniec kapustę. Gotuj razem przez około 15 minut, następnie posól, dopraw i wymieszaj.

W misce mieszamy oba rodzaje mięsa mielonego ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem.

Teraz przygotuj sos. Cebulę drobno posiekaj, marchewki utrzyj na grubej tarce, a także pomidory bez skórki.  Na patelnię wlej trochę oleju roślinnego, podsmaż cebulę z marchewką i pomidorami do miękkości, posolić, doprawić i posypać cukrem do smaku. Na koniec dodaj śmietanę.

Schłodzone pieczone warzywa mieszamy z mieszanką mięsną, z której rękami formujemy bułki, które układamy w natłuszczonej formie. Tak przygotowany sos wylewamy na roladki, wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 35 – 45 minut.

Wszystko gotowe. Możemy posypać posiekanym serem i podawać.

Copy