Rolada z boczku pieczona w rękawie. Nie przegap przepisu, ponieważ w sklepie tego nie kupisz.
Dziś dzielę się z Tobą przepis na super ekonomiczną świąteczną przekąskę. Głównym składnikiem potrawy jest boczek uzupełniony przyprawami. Pyszne!
Proponuje przygotować roladę w rękawie: w ten sposób będzie lepiej upieczona i pozostanie w odpowiedniej formie.
Składniki
- Boczek – 1 kg
- Jajko – 1 sztuka
- Cebula – 1 sztuka
- Marchewka – 1 sztuka
- Sól – do smaku
- Czarny pieprz (mielony) – do smaku
- Kminek – 0,5 łyżeczki
- Czosnek granulowany – 0,5 łyżeczki
- Papryka słodka – 1,5 łyżeczki
Przygotowanie
Pokrój pozbawiony skóry boczek na plastry, a następnie na kostkę o grubości około 1 cm, dodaj sól, przyprawy, posiekaną cebulę i startą marchewkę. Wymieszaj, pozostaw do zamarynowania na 30 minut. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj.
Podziel mięso na pół. Włóż je w 2 rękawy do pieczenia, zwiń, wypuść powietrze, mocno zwiąż krawędzie. Połóż je na blasze do pieczenia.
Piecz rolady przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Ochłodź przekąskę, ustaw na niej ciężką rzecz ważącą do około kilograma, włóż danie na noc do lodówki.
Przed podaniem zdejmij folię, pokrój produkt na plasterki o grubości około 1 cm. Idealnym dodatkiem do przekąski jest pikantna musztarda lub sos chrzanowy. Smacznego!