Jeśli masz w domu 2 jabłka i 1 jajko, to masz podstawę do najlepszego śniadania. Przepis.

Smak jabłek i cynamonu to nieodłączny element jesieni.

To połączenie nie tylko zachwyci Twoje kubki smakowe, ale dzięki przyjemnemu aromatowi sprawi, że Twój dom będzie pachniał lepiej. Dziś mamy fantastyczny przepis na placki z jabłkami, które pokocha cała rodzina.

Ostatni raz je przygotowywałam, gdy odwiedzali mnie siostrzeńcy i znikali ze stołu w błyskawicznym tempie. Dzieci były bardzo wdzięczne, mówią, że jabłka są w nich najlepsze i wierzymy, że Was też przekonają!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka do miski, zalać je mlekiem i ubić trzepaczką do połączenia dwóch składników.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitego mleka z żółtkiem.

Ubijaj mikserem ręcznym, aż ciasto będzie zwarte.

Następnie użyj łyżki, aby dodać ubitą pianę.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Następnie do jabłek dodać cukier cynamonowy i cukier waniliowy i dobrze wymieszać.

Teraz wymieszaj jabłka z ciastem.

Nasmaruj patelnię odrobiną oleju i łyżką uformuj placuszki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron.

Wszystko gotowe. Placuszki są gotowe, a w kuchni pachnie jabłkami i cynamonem.

Na koniec możesz posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Copy