Dzięki temu przygotowanie kurczaka jest trzy razy łatwiejsze. Super sztuczka.

Masz ochotę na szybką, wykwintną kolację? Oto prosty sposób na pyszne danie z kurczaka. Tak przygotowaną potrawą zaskoczysz wszystkich.

Podpowiemy ci, jak z kurczaka przygotować szybką i sycącą kolację dla całej rodziny.
Wystarczy poświęcić kilka minut, aby zachwycić kulinarnie swoich bliskich.

Jak to mówią: przez żołądek do serca.

Od czego zaczniemy?

Wcześniej zaopatrz się w kurczaka, swoje ulubione przyprawy i torebki z zamkiem. Kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.

Pokrojone mięso umieszczamy w torebkach i napełniamy marynatą i odkładamy do lodówki na około 2 godziny. Marynatę przygotujemy według własnego uznania wykorzystując ulubione przyprawy. Niże podajemy pomysły na kilka z nich.

Przepisy na marynaty do kurczaka:

Kurczak z curry i jogurtem naturalnym

Składniki:

  • 2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/5 szklanki jogurtu naturalnego najlepiej beztłuszczowego
  • 400 g drobno pokrojonego mięsa z kurczaka

Mięso umieszczamy w torebce, składniki na marynatę łączymy ze sobą i dokładamy do mięsa. Torebkę zamykamy, rozprowadzamy marynatę równomiernie i odstawiamy do lodówki. Po około 1/5- 2 godz. wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 1 godzinę.

Kurczak Jalapeno z limonką

Składniki:

  • 400 g drobno pokrojonego mięsa z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  • 2 łyżki drobno posiekanej papryczki jalapenos
  • 0,5 pęczka świeżej kolendry drobno posiekanej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, czarnego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • sok z jednej cytryny

Kawałki kurczaka wkładamy do woreczka foliowego, z pozostałych składników przygotujemy marynatę,
którą należy dołożyć do mięsa, równomiernie rozprowadzić, zamknąć woreczek i odstawić do lodówki na około 1/5 – 2 godz.

Kiedy mięso już poleży w marynacie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1 godzinę.

3 Pieczony kurczak z warzywami

Składniki:

  • 400 g drobno pokrojonego mięsa z kurczaka
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 pokrojona w paski papryka
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 200 g brokułów
  • sos mięsny (według uznania)

Mięso z kurczaka przekładamy do przygotowanego wcześniej woreczka foliowego, z podanych składników przyrządzamy marynatę i wkładamy również do woreczka rozprowadzając równomiernie tak, aby każdy kawałek mięsa był doprawiony.

Odstawiamy na 1/5 lub 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wkładamy tak przygotowanego kurczaka do wcześniej nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę.

Mięso doprawione marynatą możesz pozostawić w lodówce na kilka dni. Potem wystarczy tylko wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości. Możesz przygotować również kurczaka na kilka różnych sposobów, włożyć do zamrażarki i w razie potrzeby masz prawie gotową kolację.

Wystarczy upiec. Pamiętaj, aby na tak przygotowanych daniach umieścić etykiety z nazwą marynaty. To ułatwi rozróżnienie smaków marynaty i dokonanie właściwego wyboru. W taki sposób zaoszczędzisz wiele cennego czasu, który możesz poświęcić dla siebie.

W taki sam sposób możemy przyrządzić również pałeczki bądź skrzydełka z kurczaka. Smacznego!!!