Bardzo łatwy do zrobienia chleb z patelni – Z tym przepisem jednak brak piekarnika przestaje być przeszkodą.

Domowy chleb bez użycia piekarnika

Domowe wypieki od lat cieszą się popularnością, a dzieje się tak przede wszystkim za sprawą ich wyjątkowego smaku. Domowe pieczywo to stanowczo o wiele bardziej wartościowy produkt niż pieczywo kupne. Ponadto domowe chleby są o wiele bardziej zdrowe niż ten ze sklepu. Oto przepis na przepyszny domowy, który co ważne można wykonać nawet nie posiadając piekarnika.

Do wykonania chleba będą potrzebne następujące składniki:

  • 500 g mąki pszennej.
  • olej do smażenia,
  • 10 g soli,
  • 330 ml wody,
  • 15 g świeżych drożdży bądź 5 g suszonych drożdży.

Sposób przygotowania chleba:

Na początku świeże drożdże należy pokruszyć i wrzucić do niewielkiej ilości ciepłej wody, a następnie wymieszać. Drożdże powinien dokładnie rozpuścić się w wodzie.

Natomiast w przypadku stosowania suszonych drożdży należy wsypać je do miski razem z pozostałymi sypkimi składnikami. Do miski należy wsypać mąkę oraz sól, dodać rozpuszczone drożdże (bądź suche drożdże). Następnie wszystko należy dokładnie wymieszać.

Ciasto na chleb należy zagniatać do otrzymania gładkiej i przede wszystkim jednolitej masy. Następnie należy uformować z powstałej masy dwie kule.

Gotowe kule należy odstawić do wyrośnięcia na około trzydzieści minut. Gdy odstawimy ciasto na chleb do wyrośnięcia w między czasie należy nasmarować głęboką patelnię olejem, a po wyrośnięciu ciasta jedną z kul trzeba delikatnie przełożyć na patelni i smażyć pod przykryciem na średnim płomieniu/bądź na połowie mocy przez około 12-15 minut.

Po upływie tego czasu należy nasmarować wierzch chleba olejem i delikatnie odwrócić go na patelni na drugą stronę.

Następnie ponownie należy ciasto piec przez oko 12-15 minut.

Po tym czasie domowy chlebek jest gotowy.

Co więcej robiąc z druga kulą ciasta te same czynności można uzyskać drugi bochenek pysznego domowego wypieku.