Soczysta i pachnąca przekąska z cukinii, która zachwyci wszystkich gości. Oto przepis.

Pyszna i prosta przekąska z cukinii.  Jest bardzo łatwa w wykonaniu, następnego dnia również świetnie smakuje.

Cukinia jest bardzo zdrowa i pozwala stworzyć wiele smacznych potraw. Jest to mało kaloryczne warzywo. Ten przepis pozwoli CI stworzyć soczystą i rewelacyjną przystawkę. Wypróbuj ten sprawdzony przepis i zachwyć swoją rodzinę.

Lista składników na ciasto:

  • Cukinia 2 sztuki
  • Mleko 100 ml
  • Pół kostki drożdży
  • Mąka pszenna 300 g
  • Kwaśna śmietana 100 g
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki cukru

Składniki na farsz:

  • 50 g masła
  • 150 g cukinii
  • 150 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • Łyżeczka soli
  • Jajko do posmarowania

Wykonanie:

Drożdże należy zmieszać cukrem i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami cukinie.  Odlej sok z cukinii. W misce wymieszaj pozostałe składniki na ciasto, wyrób jak zwykłe ciasto i odstaw przykryte bawełnianą ścierką do czasu wyrośnięcia.

W tym czasie zabierz się wykonania nadzienia. Cukinie zetrzyj na tarce . posól i odstaw, następnie odciśnij nadmiar wody. Pokrój cebulę o podsmaż. Do cebuli dodaj cukinię i masło, zmniejsz palnik. Wszystko dokładnie wymieszaj.  Gdy farsz będzie gotowy odstaw do wystudzenia. Ciasto podziel na 3 partie.

Między każdym rozwałkowaniem każda porcję możesz dodatkowo odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkuj ciasto a następnie wyłóż farsz i zawiń w kulkę. Na koniec rozwałkowane ciasto o grubości 1,5 cm wytnij z pomocą szklanki. Jeśli nie masz czasu, aby oczekiwać aż ciasto wyrośnie, może połączyć ciasto z farszem.

Do potrawy możesz dodać ulubione zioła.  Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i możesz posypać pestkami dyni.  Piecz przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.  Jest to świetny pomysł na podwieczorek lub przystawkę przed obiadem lub kolację.

Przysmaki z cukinii możesz jeść z ulubionym sosem lub dipem. Smacznego!