Pyszne, pulchne serniczki w kilka chwil. Tak przygotowała je moja babcia. Lepiej zrób podwójną porcję.

Pyszne, pulchne serniczki są idealną alternatywą na śniadanie lub deser do kawy. Możesz serwować je zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dowolnymi dodatkami.

Placuszki smakują wyśmienicie z dżemem, świeżymi owocami, cukrem lub śmietaną. Każdy znajdzie idealną wersję dla siebie. Koniecznie przygotuj je swojej rodzinie!

Składniki:

  • twarożek (400 g)
  • kasza manna (1,5 szklanki)
  • cukier (2 duże łyżki)
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Wymieszaj ze sobą porcję twarogu i kaszy manny. Dodaj do tego cukier. Jeśli lubisz, możesz dosypać również drobne, suszone owoce jak np. rodzynki lub skórkę z pomarańczy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę mleka. Mieszaj do uzyskania gęstego ciasta.

Z otrzymanej masy przygotuj średniej wielkości kulki. Każdą z nich oprósz mąką. Możesz je lekko rozgnieść dłonią, nadając kształt placuszka

Teraz wystarczy tylko rozgrzać patelnię z olejem i smażyć serniczki. To wszystko – jak widzisz, zajęło to kilka minut!

Deser podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!