Bułeczki z idealnie przygotowanego ciasta. Rozpływają się w ustach. Przepis.

Chcę podzielić się doskonałym przepisem, który stał się powszechnie znany w naszej rodzinie i robię go regularnie. Moje dzieci dosłownie uwielbiają te bułeczki i jedzą je codziennie. Na pewno ucieszy Cię to, że jest to przepis, który możesz szybko i łatwo przygotować nawet bez wagi i miarki.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka drożdży
  • 100 gramów masła
  • 1 jajko, szczypta soli

Nadzienie:

  • budyń waniliowy
  • cukier do smaku
  • kakao

Przygotowanie:

W misce wymieszaj trochę cukru, letniego mleka i drożdży. Tworzymy zaczyn, który odstawiamy na około 20 minut.

Dodaj jajko do mąki. Dodaj trochę soli, roztopione masło, resztę mleka i cukru, a na końcu drożdże.

Przygotowujemy ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy ciasto.

Podziel na około 15 mniejszych części. Kroimy na mniejsze bułeczki, które układamy obok siebie na naoliwionej blasze do pieczenia. Pozwól mu ponownie wyrosnąć przez około 20 minut.

Między bułkami nie powinno być przerwy. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Omówimy bułki.

Teraz ugotujmy budyń: Postępujemy klasycznie – z budyniu w proszku, mleka i cukru. Możesz rozrzedzić budyń, więc nie wahaj się dodać więcej mleka.

Możesz użyć budyniu waniliowego. Przykryj je gotowanym budyniem waniliowym. Posyp cukrem pudrem i podawaj.

Bułeczki możesz udekorować kakao. Życzymy smacznego! 🙂

Copy