Wieczorem pokroiłam 2 główki kapusty. Wspaniała przekąska jest gotowa rano.

Moja mama gotuje tę wspaniałą kapustę każdej jesieni. Wszyscy moi domownicy uwielbiają jej smak. Marynowana kapusta z octem jest po prostu pyszna!

SKŁADNIKI

  • 2-3 kg białej kapusty
  • 9 łyżek cukru
  • 1,5 litra wody
  • 200 ml octu
  • 2-3 marchewki
  • 2 łyżki soli
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

1. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier, ocet i czarny pieprz. Doprowadź do wrzenia.

2. Umyj kapustę i podziel każdą głowę na 8-10 części.

3. Obierz marchewki i zetrzyj je na grubej tarce.

4. Pokrój czosnek.

5. Umieść wszystkie warzywa w odpowiednim pojemniku i napełnij solanką.

Gdy solanka ostygnie, umieść pojemnik z kapustą na jeden dzień w lodówce. Jeśli chcesz, możesz użyć więcej przypraw, aby smak kapusty był jeszcze bardziej wyraźny.

Szybka kiszona kapusta z octem jest bardzo smaczna i umiarkowanie pikantna. Smacznego!