Oto 3 sekrety, które musisz znać aby zrobić puszyste naleśniki. Uwielbiam tak przygotowane

Czy zastanawialiście się kiedyś jak zrobić uwielbiane przez wszystkich, a zwłaszcza dzieci, puszyste naleśniki bez użycia drożdży bądź sody? To naprawdę jest możliwe.

Warto użyć do ich wykonania odrobinę znanego wszystkim gazowanego napoju sprite. Dzięki temu ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, a więc smaczniejsze.

Składniki na puszyste naleśniki:

  • 1/2 łyżeczki soli + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka sprite
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Na początek mieszamy suche składniki, tj. mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie roztapiamy masło i ostudzone dodajemy do ciasta naleśnikowego.

Następnie dodajemy śmietanę i sprite. Wszystkie składniki mieszamy aż do uzyskania delikatnego i jednolitego ciasta.

Można dodać więcej mąki jeśli masa jest zbyt rzadka. Jeżeli zaś masa jest zbyt gęsta warto dodać trochę więcej śmietany.

Teraz przyszła kolej na formowanie naleśniczków. Na stolnicy kładziemy ciasto (jest gęste, inne niż ciasto na klasyczne naleśniki) i wykrawamy z niego placki.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor.

Pyszne, pulchniutkie i pachnące naleśniki gotowe. Według moich najbliższych są to naleśniki idealne.