Pulpety bez grama koncentratu, według tradycyjnej belgijskiej receptury. Tak dobrych nie jadłaś.

Niektórzy twierdzą, że klopsiki bez koncentratu pomidorowego nie są klopsikami, ale można osiągnąć znacznie bardziej interesujący smak tego dania, stosując tradycyjną belgijską recepturę. Wszystko jest w niej dobre: ​​od bogatej kombinacji przypraw po ilość samego dania.

Z jednego kilograma mielonego mięsa (zwykle mieszanki wieprzowiny i wołowiny) uzyskuje wiele klopsików i pełną patelnię pysznego sosu.

klopsiki z przepisem na sos

Składniki:

  • Mielona wołowina –  500 g
  • Mielona wieprzowina – 500 g
  • Cebula – 2 sztuki
  • Chleb – 100 g
  • Mleko – 120 ml
  • Natka pietruszki – 25 g
  • Jajko – 2 sztuki
  • Czarny pieprz (groszek) – do smaku
  • Gałka muszkatołowa – do smaku
  • Sól – do smaku
  • Bułka tarta – 1 łyżka
  • Cukier – 4 łyżki
  • Ocet winny – 2 łyżki
  • Kostka bulionowa – 1 sztuka
  • Tkemali ( sos śliwkowy ) – 4 łyżki (opcjonalnie)
  • Goździki – 4 sztuki
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • Tymianek – 0,25 łyżeczki
  • Rodzynki – 20 sztuk

Przygotowanie:

Wymieszaj oba rodzaje mielonego mięsa z drobno posiekanymi ziołami, jajkami i połową cebuli, startej lub mielonej i bułką tartą.

Z mielonego mięsa uformuj klopsiki i usmaż je na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią, i połóż je w osobnej misce.

jak gotować klopsiki

Drobno posiekaj pozostałą cebulę i usmaż na tej samej patelni z cukrem, aby ją skarmelizować. Dodaj ocet winny, wymieszaj i wyłącz kuchenkę.

Przygotuj 1 litr bulionu (lepiej jest użyć naturalnego, ale kostka bulionowa będzie również odpowiednia). Zagotuj, dodaj tkemali, sól, pieprz, liść laurowy i resztę przypraw, gotuj przez 35 minut. Następnie dodaj rodzynki i zredukuj ciepło do minimum.

W tym czasie z chleba przygotuj grzanki, podsmażając pokrojony w kostkę chlebek na maśle i i dodaj do bulionu. Dodaj klopsiki do powstałego sosu i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, gdy tylko sos zacznie się gotować, przykryj i odstaw na 10 minut.

Gotowe! Smacznego!