Dzięki poniższemu przepisowi w ciągu jednej nocy można przygotować naprawdę świetne ogórki.

Bardzo smaczna przekąska z ogórków małosolnych. Łatwa w przygotowaniu, pożywna i zdrowa. Idealna na lato.

Warto korzystać w lecie ze świeżych warzyw, a ogórki mają niezwykle dobrą cechę wyróżniającą je na tle innych warzyw: bardzo dobrze przyjmują aromaty ziół i wchłaniają sól, przez co w krótkim czasie można uzyskać ciekawe smaki np. pikantne, słodkie czy kwaśne.

Składniki:

  • 1,7 kg ogórków
  • 50 g kopru
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie:

Ogórki należy umyć i zalać wodą i odstawić na godzinę, później trzeba odciąć końcówki, dzięki czemu ogórki lepiej przyjmą smaki. Następnie obierz czosnek i połóż go na dnie słoika. Dodaj koper. Opcjonalnie można dodać chrzan i liście porzeczki, aby uzyskać mocniejszy smak.

Kolejnym etapem jest ułożenie ogórków ciasno do słoika, a na wierzch ułożyć koper i posolić. W międzyczasie zagotuj wodę i zalej ogórki.

Tak przygotowane słoiki z ogórkami zakręć pokrywkami i lekko przekręć aby sól w słoikach równomiernie się rozprowadziła. Kiedy woda w słoiku wystygnie, włóż słój na noc do lodówki.

Spożywać tą przekąskę można już następnego dnia.

Smacznego!