Ruloniki z jajek na świąteczny stół. Prosta i smaczna przekąska, goście ją uwielbiają

Przekąska z jajek na świąteczny stół. Prosta i smaczna, domownicy ją uwielbiają

Przekąska z szynki i jajek doskonale sprawdzi się jako wykwintna przystawka na świąteczny stół. Potrawa jest nie tylko szybka, ale też łatwa, dlatego mogą ją wykonywać nawet początkujące gospodynie.

Danie prezentuje się bardzo apetycznie, być może dlatego tak błyskawicznie znika ze stołu. Oryginalne połączenie składników zachwyci domowników i gości.

Składniki

  • szynka w plastrach 200 g
  • ser śmietankowy – 1 opakowanie
  • marchew po koreańsku 20 g
  • jajka – 2 sztuki
  • majonez – 2 łyżki
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

Ugotowane i obrane jajka zetrzeć na tarce. Marchewkę drobno posiekać i umieścić w osobnym naczyniu. Do marchewki dodać ser uprzednio starty na tarce. Do marchewki i sera dodać starte jajka, całość doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.

Na każdym z plasterków szynki kłaść farsz jajeczny i skręcać w rulony. Przekąska gotowa, jeśli plastry szynki są zbyt grube i nie zachowują kształtu, warto użyć wykałaczek.